<<< nazad

Čovjek od ničeg nema veće koristi kao od povremene introspekcije/samo-ispitivanja

[8] Jer zaista Ja vam govorim: Od ničega sav čovjek nema veće koristi kao od povremene introspekcije/samo-ispitivanja. Tko god se želi upoznati sa sobom i svojim silama/sposobnostima mora ponekad istraživati i kontemplirati svoju unutrašnjost.

[9] Pošto je to tako jako nužno mi ćemo to prakticirati prije podneva, a nakon podnevnog objeda ćemo izaći napolje do mora i vidjeti što će se tamo događati.

[10] Neki ne znaju kako sprovesti (how to go about) ovu introspekciju/ovo samo-ispitivanje i pitaju Me što im je za činiti. Ali Ja kažem, ‘Opustite se i mirno/potiho razmišljajte (= utonite u misli) o vašim djelima/akcijama i vama jako dobro poznatoj volji Božjoj i da li ste ju poštovali/vršili u raznim trenucima vašeg života, onda ste kontemplirali vašu unutrašnjost i Sotoni ste uvelike otežali ulazak u vaše srce. Jer Sotona žurno/gorljivo nastoji putem svakojakih izvanjskih beznačajnih trikova spriječiti osobu da vrši ovakve introspekcije/samo-ispitivanja.

[11] Jer, jednom kada je čovjek kroz praksu postigao određeni podvig/izvršenje/ostvarenje u introspekciji/samo-ispitivanju, on sa lakoćom otkriva unutar sebe zamke koje mu je Sotona postavio i u stanju ih je onda kako treba uništiti i eliminirati i energično poduzeti mjere opreza protiv svih daljnjih podmuklosti ovog neprijatelja. Ovog je Sotona prilično svjestan pa je, prema tome, užurbano zaposlen time da okupira dušu svakojakim zabavnim trikovima (u smislu, ‘onima koji odvlače pažnju’) i onda mu je prilično lako, neprimjetno iza scene, postaviti stupicu/mrežu za dušu u koju se ona toliko zaplete da više ne može izvršiti introspekciju, i to je jako loše. 

[12] Pri tom je duša sve više i više odvojena od svoga duha koji se više ne može probuditi, i to je već početak druge smrti u čovjeku.

[13] Sada znate od čega se introspekcija sastoji. Prakticirajte to potiho/mirno od sada do podneva i ne dozvolite da vas ni jedna izvanjska stvar uznemiri. Jer Sotona se sigurno neće uzdržavati da vas od toga odvrati kroz ovaj ili onaj izvanjski spektakl. Ali onda se sjetite da sam vam Ja ovo predskazao i vratite se brzo ponovno u vašu unutrašnjost.’

Gospodin Isus Krist (Koji je utjelovljeni) Jehova Stvoritelj, Jedini Bog i naš Vječni Otac
‘Veliko Ivanovo Evanđelje – 1/224:8-13’ J.Lorber

<<< nazad