<<< nazad

Bertha Dudde, br. 0766, 1 Veljače 1939

BRIGA ZA TIJELO I KULT TIJELA ….

MANIPULIRANJE PRIRODOM …. STARENJE ….

Ako vam zemaljski život bude težak, utecite se k Meni …. Ja vam želim biti snaga i utjeha u teškom trenutku, a tko hodi sa Mnom, nadvladati će sve što je teško. No znajte da i vi sami morate biti aktivni, ako želite da vas blagoslovim.

Priroda traži svoje pravo, te se dakle morate uklopiti u zakone prirode, ali isto tako morate se vježbati u samo-nadvladavanju, tamo gdje je to potrebno. A život će vas često staviti pred odluku da li želite biti po volji tijelu ili duši. I tijelo će štošta tražiti, a vi ćete mu to htjeti odobriti, no od male je koristi za dušu kad se tijelu ispunjavaju želje, s druge strane duša dobiva jako puno kad se tijelo odriče onoga što mu paše.

Najveća opasnost sastoji se u tome da se tijelu daje pravo da vlada …. Da se uvijek obraća pozornost na njegovu ugodnost i da je čovjekova briga neprestano to da ga se njeguje, i da je neprestani kult oko njega razlog za to da se stvarni rad na duši zapostavlja, pa čak i ako to služi održa(va)nju tijela ali nikako naobrazbi duše, a ovo prvo je u odnosu na stvarni zadatak na Zemlji izuzetno nebitno, na to se valja obratiti pažnja tamo gdje briga za tjelesno prevladava.

Stoga se nikada ne dajte navesti na to da manipulirate prirodu, time što se trudite promijeniti ili zadržati ono što mora ići svojim prirodnim tokom. Ispitajte vašu moć …. ona će biti nedovoljna spram vladajućih prirodnih sila …. no gdje tijelo hrli u propast, tamo duša treba sazrijevati i postajati sve savršenija, radi čega baš ovo ranije (tijelo) u istoj mjeri mora propadati kako se duša trudi živjeti duhovno (2 Korinćanima 4:16).

Duša na izvjestan način ima za prevladati veću prepreku u na van lijepo oblikovanom tijelu, pošto je njemu urođena sva sklonost k svijetu i duši se kroz češće podražaje svijeta postavljaju veći zahtjevi u samo-nadvladavanju. Tko zanemaruje svoje tijelo, a dušu s druge strane njeguje na duhovan način, taj je vrijeme na Zemlji ispravno koristio, i taj će se i čisto vanjski osjećati dobro, pošto mu se to ne čini kao jedino čemu se treba težiti i stoga će biti opskrbljen sa svim što mu je za život potrebno. 

Jer Ja Mojoj djeci na Zemlji dajem onako kako im je to korisno …. Dajem tamo gdje se čovjek rado odriče, a ne odobravam ondje gdje se pretjerano žudi za zemaljskim blagom, pošto ne želim da se samo tijelo štuje, nego prvo duša treba biti izbavljena iz njene nevolje …. 

AMEN

<<< nazad