<<< nazad

Bertha Dudde, br. 0654, 4 Studenog 1938

PLITKA VJERA …. BOGOSLUŽENJE U SVAKO DOBA ….

FORMALNO DRŽANJE ZAPOVIJEDI ….

To što ti je milošću Gospodara došlo moraš iskoristiti na takav način da to pronađe najlakši mogući pristup ljudskom srcu. Čovjek je uvijek usmjeren samo na to da čisto duhovne stvari njeguje u drugom planu a ispred svega da stavi svijet sa njegovim užicima i zahtjevima. A takav jedan stav u životu jako teško može jamčiti stanje zrelosti duše …. jer samo nepodijeljeni rad i zalaganje joj u vremenu na Zemlji može pomoći do savršenstva, i svaki razvoj duše prema gore uvijek je upitan ako svjetovni interesi još prevladavaju. U tom slučaju se radi o slaboj ali i plitkoj vjeri, koja se izražava jedino onda kad je mislima o Bogu dano prostora u srcu …. što međutim zahtijeva svoje vrijeme.

Uvijek i u svako doba čovjek treba biti u vjeri, tj. dozvoliti da ona u životu prevlada, tako da on ne započinje ništa bez dubokog povezivanja s Bogom, da se dakle u svako doba trudi ispunjavati Božju volju, i da mu je na taj način prije svega stalo da služi Bogu, prije nego što služi svijetu i njegovim zahtjevima. Kad bi Otac u Nebu samo u određena vremena bio spreman za Svoju djecu na Zemlji, onda bi njima bilo zaista žalosno …. Čovjek uvijek treba prvo tražiti Boga, tad će isto tako i zemaljska aktivnost uredno napredovati, no Bog nikada ne želi biti zapostavljen ili da dolazi tek na drugom mjestu, kad se to čovjeku svidi.

Kad bi ljudi koji se drže samo formalnih molitvi to imali na umu, morali bi vrlo brzo uvidjeti da se istinsko Bogoštovlje ne može sastojati u tome …. Čovjek neprestano treba biti prožet Ljubavlju prema Bogu, tad će i u svakom trenutku dana moći imati razgovor sa svojim Stvoriteljem i ništa više neće moći započinjati bez da je zamolio za Njegov blagoslov. I tek to je istinsko Bogosluženje, kad se čovjek uvijek i u svako doba preporučuje Bogu i kad Mu je spreman služiti. Tko živo vjeruje ni ne može drugačije nego u neprestanoj vezi sa njegovim Gospodarom i Spasiteljem već na Zemlji pronaći najveće blaženstvo, osjećati će se sve više privučen Božanskom Stvoritelju i na koncu neće više ništa poduzimati bez Božje pomoći i blagoslova …. I svijet ga više neće mamiti i neće mu više moći nadomjestiti blagoslove vjere, jer Gospodar i Spasitelj je uistinu vrh sve zabave, a Njegova blizina i Ljubav nadomiještaju sve radosti zemaljskog postojanja.

Pa se vi stoga morate oblikovati tako da se žudnja za Gospodarom u vama povećava, i u istoj mjeri će vam se to ispunjavati, i vaša vjera će izrasti u život, i onda ćete biti aktivni za Gospodara iz vlastitog poticaja a nećete samo ispunjavati ono što se od vas traži putem zapovijedi. I tek tada ste postali pravi pristupnici Kraljevstvu Božjem, tek tada ste prožeti istinskom vjerom i time život živite na istinski Bogu-ugodan način ….

AMEN

<<< nazad