<<< nazad

Sastav Švedske grenčice

Mala Švedska grenčica

10 g aloe

5 g rujevine

0,2 g šafrana

10 g listova sene

10 g kamfora**

10 g korijenja rabarbare

10 g podanka kurkume (temerike)

10 g mane (smola crnog jasena)

10 g venecijanskog terijaka

10 g korijenja kravajca (angelike)

5 g korijenja vilinog sita

(**Smije se upotrijebiti samo prirodan kamfor)

 

'Švedska grenčica' ili Švedsko bilje' svoje ime duguje Švedskom doktoru Samstu (Dr. Samst je stradao pri jahanju u svojoj 104. godini života. Njegovi roditelji, kao i djed i baka, također su doživjeli duboku starost) koji je ponovno otkrio drevnu formulu ovog najpoznatijeg prirodnog svelijeka koja se izvorno pripisuje čuvenom Dr. Philippusu Paracelsusu, mističaru i doktoru koji je živio oko 1500 godine.

No svoje glasovito ime ovaj eliksir u stvari zahvaljuje istaknutoj Austrijskoj travarki Mariji Treben koja ga je uvelike koristila u svojoj višegodišnjoj praksi i to sa izvanrednim uspjehom (vidi niže 'Uspjesi Marije Treben u liječenju sa Švedskom grenčicom').

*

Švedska grenčica koja se ovdje nudi je napravljena po ovom originalnom receptu kojeg je sa toliko uspjeha koristila Marija Treben.

Koje sve bolesti liječi ili ublažava

Švedska grenčica – gdje sve liječi i ublažuje

  1. Trbušni tifus sa povraćanjem i proljevom

  2. Neugodni zadah iz usta

  3. Uklanja ožiljke, brazgotine i porezotine

  4. Glavobolje i zubobolje

  5. Kronična i gnjojna oboljenja sinusa

  6. Upaljene desni

  7. Upala pluća

  8. Gubitak apetita

  9. Zgrčenost i osakaćenost ruku (deformacije zglobova)

10. Podljevi krvi

11. Ubodi insekata (obad, osa, pčela)

12. Napadaji žuči

13. Izgubljeni sluh i vid (siva mrena)

14. Epilepsija

15. Upale moždane opne

16. Ozljede glave uslijed udarca ili pada

17. Mucanje i govorne smetnje

18. Upale sluzne vrećice

19. Upala krajnika

20. Prenapregnute oči

21. Kod odvajanja mrežnice (ablacije refine), krvarenja mrežnice i porozne mrežnice; upala mrežnice

22. Za poticaj rada želuca i žuči

23. Hunjavica sa umorom, malaksalošću i pritiskom u području čela i želuca.

24. Prehladu i gripu

25. Gdje god se pojavljuju bolovi

26. Bubrežni napad (kolik)

27. Giht i reumu

28. Artritis, išijas i artroza

29. Cervikalni sindrom

30. Uganuća

31. Ukočenog koljena

32. Tegoba sa gušteračom i stoga dijabetes

33. Akutni gastritis

34. Uklanja izrasline, čvorove, madeže, bubuljice, bradavice, mrlje pa čak i hemangiom i lojne žlijezde

35. Kurje oči

36. Ekcemi (lišajevi, suhi lišajevi)

37. Psorijaza

38. Hemeroidi

39. Otklanjaju šum i zujanje u ušima (isto tako bolove u ušima)

40. Jačaju pamćenje

41. Otklanjaju umor

42. Putna mučnina

43. Pročišćuju krv i pospješuju krvotok

44. Uklanjaju lošu probavu, sve želučane i žučne smetnje (zatvor)

45. Bolesti jetre i bubrega

46. Tromboze i upale vena (isto tako proširene vene)

47. Odstranjuju spori rad crijeva; kod zapetljaja crijeva (kod problema sa dvanaestopalačnim crijevom)

48. Odstranjuju vrtoglavicu i mučninu

49. Odstranjuju oduzetost

50. Pomažu kod oboljenja od raka

51. Bude životnu energiju i povećavaju životnu snagu

52. Gnjojna upala uha

53. Srčana astma

54. Zacjeljivanje rana (otvorene rane)

55. Slušne mane

56. Upale sa zagnjojenjima (sinusi recimo)

57. Kozice i osipi svih vrsta

58. Kraste brže zacjeljuju

59. Mjehuri na jeziku

60. Kod vodene bolesti

61. Bolove u maternici

62. Pospješuje porod

63. Upale kod dojenja nakon poroda

64. Vodene kozice

65. Protiv glista i trakavice

66. Otečene jetre i žutice (problemi sa jetrom)

67. Uklanjaju melankoliju i depresiju

68. Potiču apetit i probavu

69. Plućnu tuberkulozu

70. Regulira mjesečnicu (uklanja menstrualne bolove)

71. Kod bijelog pranja

72. Crveni vjetar

73. Groznica

74. Opekline i prostrijelne rane

75. Fistule

76. Slabokrvnost

77. Ozebline ruku i nogu

78. Ugriz bijesnih pasa

79. Liječe čireve i otekline od kuge

80. Protiv nesanice

81. Slabi živci

82. Drhtanje ruku i nogu

83. Tumori sa metastazama

84. Upale žlijezda

85. Miomi

86. Angina pectoris

87. Emfizem pluća

88. Parkinsonova bolest

Način uporabe

Unutarnja primjena: Preventivno se po uputi iz »Starog rukopisa« ujutro i uvečer uzima jedna razrijeđena čajna žličica. Kod bolesti svih vrsta mogu se uzeti razrijeđeno 3 čajne žličice. Kod zloćudnih oboljenja svaki dan uzimaju se 2 do 3 jušne žlice na sljedeći način: po 1 jušna žlica pije se razriješena sa 1/8 litre biljnog čaja, u dva puta, pola sata prije i pola sata nakon svakog obroka.

Oblog od švedskog bilja: Ovisno o oboljelom mjestu uzme se manji ili veći komad vate ili tkanine od umjetnih vlakana, navlaži se sa švedskom grenčicom i stavi na oboljelo mjesto, koje smo prethodno obavezno premazali svinjskom ili nevenovom masti. Preko toga položimo malo veću plastičnu foliju kako se ne bi uprljala odjeća. Tek tada se preko toga veže marama ili omota s povezom. Oblog se ovisno o oboljenju i podnošljivosti ostavi da djeluje dva do četiri rata. Ako ga bolesnik dobro podnosi, oblog može ostati i preko noći. Nakon skidanja obloga kožu vaIja napudrati. Ako kod osjetljivih osoba unatoč tome dođe do iritacije kože. onda se oblozi moraju držati kraće ili treba neko vrijeme sasvim prekinuti s njima. Alergične osobe neka izostave plastičnu foliju i samo neka povežu maramom. Ni u kojem slučaju se ne smije zaboraviti mazanje kože mašcu prije stavljanja obloga! Pojavi li se ipak svrbež premazati nevenovom masti.

Marija Treben o Švedskoj grenčici

Zvuči gotovo kao bajka, a ipak se sve doista zbilo. Kao mlada djevojka, teško bolesna došla sam u blizinu Lembacha u Muhlviertelu. Kao prognanica s područja sudetskih Nijemaca oboljela sam u jednom bavarskom logoru od trbušnog tifusa zbog trovanja mesom, a tifusu su se prikljucili žutica i začepljenje crijeva. Više od pola godine ležala sam u bolnici. Kada me je muž s našim djetetom i našim objema majkama doveo u Austriju, nisam mogla stajati na nogama. Noću sam imala bolove, koji su mi poput mača probadali tijelo. U tim trenucima niti sam mogla sjediti niti ležati, hodati ili stajati; istodobno su počela grčevita povraćanja i proljevi. Bila sam bespomoćna hrpa jada. Liječnik je u tome prepoznao neugodne posljedice tifusa, koje se javljaju godinama nakon bolesti. Jednoga dana neka mi je žena donijela malu bočicu s tamnosmeđom tekućinom jakog mirisa. čula je za moju bolest i željela mi rado pomoći. To švedsko bilje i nju je oslobodilo teške bolesti. U donesenom prijepisu.,»Starog rukopisa«, u 46 točaka objašnjava se kako te kapi liječe svaku bolest. Recept potjece iz ostavštine poznatog švedskog liječnika. Kako u njemu stoji napisano, svi su članovi obitelji doživjeli neobično duboku starost. Švedska grenčica liječi po točki 43 »kužne čireve i otekline, čak i kad su oni već nalaze u vratu«. Kapi sam najprije spremila u kućnu apoteku. Jednostavno nisam vjerovala da bi mi te skromne kapi mogle vratiti zdravlje, kada mi niti liječnici nisu mogli pomoći. Ali, vrlo brzo sam dobila bolju pouku. Sjedila sam pred ogromnom košarom prezrelih krušaka, koje je valjalo pojesti da ne izgnjile, kada je došlo do novog napadaja. Pošto su mi osigurali da se kapi mogu upotrebljavati ne samo kao sredstvo koje se pije već i vanjskom primjenom u obliku obloga, nisam se dugo dvoumila pa sam stavila vatu navlaženu kapima, preko koje sam stavila najlonsku vrećicu, kao oblog na trbuh, navukla preko toga držač za čarape i vratila se ponovno svome poslu. Čudnovato dobar, topao osjećaj preplavio je moje tijelo i iznenada sam se osjećala kao da mi netko s jednim jedinim pokretom ruke izvlači sve bolesno iz mog tijela. Uvjeravam vas da sam s tim jednim oblogom kojeg sam cijeli dan nosila, riješila sve tegobe nastale posljednjih mjeseci. Bolest je nestala kao otpuhana vjetrom i nikada vise nije došlo do recidiva tj. ponovnog napadaja.

Našeg tada šestogodisnjega sina napao je pas vučjak i po licu ga užasno izgrizao. Nabori tamnocrvenih ožiljaka pokrivali su njegovo lice od nosa naniže prema ustima. U »Starom rukopisu« pod točkom 33 može se pročitati da se svi ožiljci, brazgotine i porezotine, i ako su one zastarjele, mogu ukloniti ako ih se do 40 puta navlaži kapima. Tako smo navlaživali ožiljke našeg sina svaki dan uvečer prije lijeganja. Ožiljci su vrlo brzo nestali bez traga, čak i oni koji su se nalazili duboko u nosu.

S tim iskustvima došla sam 1953. godine u Grieskirchen. Pri jednom posjetu seljačkom imanju srela sam mladu seljanku, majku dvoje male djece u kravljoj staji pri mužnji. »Ako me postaviš pred zid, mozeš me glatko ubiti«, rekla je umjesto pozdrava. Već tjednima je imala nepodnošljive glavobolje, i kako se liječnik bojao da se radi o tumoru glave, morala je u Linz na rendgenski pregled. Još iste večeri poslala sam svoga sina s bočicom švedske grenčice k njoj, kako bi se harem noću, pomoću obloga, oslobodila glavobolje. Kako sam bila iznenadena kada se već u sedam sati ujutro seljak pojavio pred mojim vratima. »Što si poslala mojoj ženi? Nakon polaganja vlažne vate na glavu za nepune dvije minute izgubila je užasne glavoboije. Ujutro su zatim kroz nos izašla iz ždrijela dva rđavosmeda čepa debljine maloga prsta.« Bilo je to kronično oboljenje sinusa, koje se uklonilo s jednim jedinim oblogom. Ta seljanka još dandanas se zaklinje u švedsku grenčicu. Prije nekoliko godina uspjela je pomoću obloga osloboditi svoju malu kćer od upale pluća i stoga su joj kapi kao domaći lijek uvijek pri ruci.

Jedna žena nekoliko mjeseci bolovala je od gnojnog oboljenja sinusa. Disanje kroz nos bilo joj je nemoguće. Uz to je imala nepodnošljive glavobolje. Jaki antibiotici i zračenja nisu pomagali. Tada je preko noći stavila obloge od Švedske grenčice na čelo, oči i nos. Već nakon prve upotrebe osjetila je olakšanje. Nakon tri obloga koje je stavljala idućih noći dišni putovi su postali prohodni, a kroz nos su izlazili veliki gnojni čepovi.

Iz viđenja sam poznavala jednu mladu ženu, koja je nakon rođenja šestoga djeteta izgledala kao sjena one negdašnje žene. Obratila sam joj se i saznala da trenutačno ne može nista više jesti. Morala je svoju djecu privremeno odseliti iz kuće. Savjetovala sam joj Švedsko bilje. Otprilike tri tjedna kasnije vidjela sam tu ženu opet zdravu i svježu. Kapi su učinile čuda. Ponovno može sve jesti, a i djeca su opet s njom kod kuće. »Osjećala sam se kao da je neka životinja skočila iz mene«, rekla je i nastavila kako je i njena majka ležala u bolnici s jako otečenom nogom, a i dugo prije toga hodala je pomoću štapa. Doza od 75 dobivenih injekcija nije urodila plodom. Poslala je majci rukopis i Savjetovala joj švedsku grenčicu, koja je vrlo brzo imala učinak. Noga je ponovno normalna. a štap suvišan.

Jednog dana primila sam iz Njemačke pismo u kojem me poznanica moli, da se pobrinem za njezinu nećakinju koja je tada boravila kao gost lječilišta u Gallspachu. Kada je mlada žena prvi put došla k meni u Grieskirchen veoma sam se uplašila. Podigli su je iz auta, podmetnuli joj dvije štake, osakaćenim tijelom, unatoč pomoci, trebalo joj je 15 minuta kako bi došla do mog stana koji se nalazio na prvom katu. Zglobovi obje noge bili su deformirani, prsti na ruci zgrceni i nesposobni držati bilo što. Pri hodanju je vukla noge i gornji dio tijela u trzajima zabacivala prema naprijed. Stajala sam na vratima stana, obje ruke stisnula na srce i nisam mogla ništa drugo reći osim: »Kako ste se mlada ženo tako stravično razboljeli?« »Preko noći, nakon rođenja četvrtog djeteta«, rekla je ona. Sasvim iznenada, takoreći preko noći ova mlada, zgodna žena završila je osakaćena u svome krevetu. U Njemačkoj su je vukli od jednog do drugog liječnika, nitko joj nije mogao pomoći. Dvaput godišnje četiri godine zaredom dolazila je u Gallspach dr. Zeileisu koji joj je rekao da može samo ublažiti njene tegobe, ali ne i pomoći. Pogledavši je kako s vanjskom stranom zgrčenih ruku uzima šalicu ostala sam duboko dirnuta. Savjetovala sam joj švedsku grenčicu koja se tada u Njemačkoj nabavljala pod imerom »Crancampo«. Danas mnoge ljekarne i drogerije drže švedsku grenčicu pripremljenu_po navedenome receptu. To joj je bila jedina slamka spasa. Sve se odvijalo u veljači 1964. U rujnu iste godine primila sam od te mlade žene iz Gallspacha poziv da dođem po nju na autobusnu postaju u Grieskirchenu. Prvo sam bila iznenađena, ali kasnije i beskrajno sretna ugledavši mladu, nasmijanu ženu, sada samo oslonjenu na štap, koja izlazi iz autobusa. Zgrčenost i osakaćenost ruku nestali su, a također i veliki dio deformacija nogu. Još su samo na lijevoj nozi koljeno i gležanj bili natečeni. I ta se oteklina do 3. kolovoza 1965., dakle godinu dana kasnije, sasvim povukla. Došla je tada bez štapa i potpuno zdrava posljednji put u Gallspach. Pri porodu četvrtog djeteta bubrezi su se oštetili i preko noći prouzročili te strašne deformacije. Svaki dan bi triput stavila jutšnu žlicu švedske grenčice stavila u malo mlake vode i pila je u gutljajima prije i nakon svakog obroka. Iako je napitak bio spravljen u rakiji od žitarica, bubrezi podnijeli alkohol.

Željela bih navesti još nekoliko primjera nevjerojatnog djelovanje švedske grenčice. Od moje sestre, koja živi u Njemačkoj, saznala sam da je jedna poznanica skoro 15 godina u invalidskim kolicima. Živjela je za ratnih godina u Pragu i 1945. je, kao i tisuće Nijemaca tada, bila protjerana u podrum stambene zgrade. Tamo je bez bilo kakvog ležaja, makar i slame morala ostajati tjednima. Kasnije je s mužem došla u Leipzig. Ubrzo je zadobila najteže deformacije zglobova. Na kraju joj je preostao život u invalidskim kolicima. Saznala sam za njenu sudbinu tek kada joj je muž nenadano umro, a ona ostala sama te je sakata žena morala napustiti stan i preseliti u namještenu sobu. Nije bilo dozvoljeno slati iz Austrije u tadašnju Demokratsku Republiku Njemačku ljekovito bilje ili ostale stvari slične lijekovima. Morala sam stoga iz jednog bavarskog pograničnog mjesta svaki drugi mjesec slati švedsko bilje za Leipzig. Uskoro sam primila tajno pismo. Bolesnica je triput dnevno uzimala jednu jušnu žlicu švedske grenčice s malo vode, koju je pila prije i poslije obroka. Deformacije su se polako povlačile, a zglobovi postajali pokretljiviji. Molili smo se, ona u Leipzigu a ja u Grieskirchenu. Konačno, nakon devet mjeseci, nekad nepokretna a sada gotovo zdrava žena nakon 15 godina invalidskih kolica prvi put izašla je iz stana. Bilo joj je sve bolje. Ponovno je mogla sama prati prozore i obavljati druge dnevne poslove koje su za nju radili drugi željevši joj pomoći. Koliko je veliko_bilo njeno povjerenje u Boga i za vrijeme teške bolesti pokazuje sljedeća zgoda: stablo lipe ispod njenog prozora za vrijeme njezine neizlječive teške bolesti bilo je radost njenog života. Zelenjenje i cvjetanje stabla, listovi koji žute i veselo skakutanje ptica na golim granama za vrijeme zimskih mjeseci bili su joj veliki izvor radosti. Svaki dan je zahivala Bogu na tom daru.

Jednom prilikom kupali smo se na Offenskom jezeru te na obali sjedili na bridastom komadu drveta. Jednog dana tu je gredu netko naslonio na obližnju stočnu ogradu. U neposrednoj blizini ostavila sam tada torbu satvarima za kupanje. Prije polaska kući skupljala sam, napola sagnuta, stvari za kupanje u torbu. Odjednom kao da me munja udarila. Teška greda pala je izravno na moju nogu. Od koljena prema dolje pojavila se crvenkasto tamnoplava oteklina s dva, poput šake, debela čvora. Odnijeli su me do auta, a kasnije i gore u sobu. Moj muž je htio iz Ebenseea pozvati liječnika, ali sam ga zamolila da mi priredi švedsko bilje kako bih napravila oblog. Za oko pola sata mogla sam ponovno bez pomoći otići po stepenicama u blagovaonicu, a sljedećeg dana noga je bila bez oteklina kao i prije. Nije se mogao vidjeti ni najmanji podljev krvi, a veliki čvorovi su također nestali.

Još jedna nezgoda dogodila se na Offenskom jezeru. Četverogodišnju djevojčicu je na kupanju u nadlakticu ubo stršljen. Ruka je vidno otekla. Otišla sam po Švedsku grenčicu. Prije nego što su se roditelji i dijete obukli ja sam vec došla s oblogom. Na putu prema automobilu položila sam navlaženu vatu na oteklo mjesto. Kada smo dospjeli do automobila, otprilike 3 minute hoda, oteklina je već splasnula. Nije bilo više potrebno ići Liječniku.

Za branja malina ubo me otrovni insekt u palac. Palac je preko noći natekao poput »tvrde suhe kobasice«. Kupujući u obližnjoj trgovini neka žena rekla je ustrašeno: >>Morate hitno u bolnicu, takva infekcija može dovesti do smrti.« Preko noći sam na palcu držala vatu natopljenu Švedskom grenčicom i ujutro je palac opet bio uobičajena izgleda.

Jednom sam prigodom u praonici imala veliku nezgodu. To je bilo u vrijeme dok su perilice za pranje rubija doduše prale, ali još uvijek nisu ispirale. Moralo se prilično zapletene komade odjeće s drvenim kliještima vaditi iz vruće vode. Ja, eto, imam običaj raditi sve brzo i s velikim zanosom. Kliješta su mi iskliznula i s jakim udarcem udarila me izravno u desno oko. Otupjela od bolova i ne vidjevši ništa pronašla sam put na prvi kat. Tek što sam stavila mokri oblog sa švedskom grenbicom, istog trena prestali su vrlo jaki bolovi. Nakon nekog vremena išla sam se pogledati u ogledalu. Područje oko očiju, od gore prema dolje, bilo je podliveno krvlju. Položila sam vlažnu vatu preko oka, zaštitila plastičnom vrećicom i povezala ju sa smotanom maramom za glavu. Nakon 15 minuta ponovno sam bila u praonici. Još nekoliko dana sam preko noći stavljala iste obloge kako se ne bi oštetila pozadina oka.

Kao svake godine bila sam u Kneippovom lječilištu Miahllacken na kuri. Glavna sestra dovela mi je ženu, koja je savijena od bolova ušla za njom u sobu. Bolovala je od teških napadaja žuci iželjela je od mene dobiti savjet. Mnogi lijekovi nisu joj pomagali a liječnik joj je savjetovao da ide na operaciju. Zamolila sam je da se svuče i položila joj oblog od Švedskog bilja na predio žuči (kod takvih obloga koža se prije mora namazati sa svinjskom ili nevenovom masti, jer bi alkohol inade previše isušio kožu. Navlažena, dobro iscijeđena vata stavi se na bolno mjesto, a suha vata i plastična folija kao toplinska zaštita i sve omota maramom. Nakon skidanja obloga kožu treba napudrati, kako bi se izbjeglo crvenilo ili svrbež). Upravo sam željela ženi staviti drzač čarape preko obloga, kada se ona ispravila rekavši: »Sada su svi bolovi nestali.« U najkraćem vremenu izgubile su se sve njene tegobe. Pored obloga je kasnije uzimala kapi i pila ih triput dnevno po jednu čajnu zličicu s malo vode ili biljnog čaja i kasnije nije više dobila nijedan napadaj.

Godinama sam brinula za jednu ženu koja živi sama. Naše sporazumijevanje bilo je otežano zbog njene nagluhosti. U »Starom„rukopisu,stoji: »I izgubljeni sluh čete povratiti.« Dakle, po mojem nalogu morala je marljivo navlaživati slušni kanal sa švedskom grenčicom. Kažiprst navlažen s kapima stavljala je u slušni kanal. U to potrebno je stalno stavljati i malo ulja u uho kako bi se izbjegao svrbež. Žena je istodobno navlaživala mjesta oko ušne školjke, oko očiju, sljepoočnice I čela. Iznenada je ponovno mogla čuti i istovremeno joj se i lice osvježilo. Na nesreću ju je jednom pri izlasku iz autobusa udario auto koji joj je ozlijedio lice pa je ponovnn švedsko bilje ublažilo crvene i tamnoplave otekline. Ipak je sve dobro svršilo pa je 1.veljače slavila svoj 89 rođendan.

Sada ponovno čuje i možemo se dobro sporazumjeti. Često mi ljudi koji slušaju moja predavanja govore da su se`pomoću švedske grenčice riješili svog slušnog aparata i ponovno normalno čuju. Kapi, dakle, pomažu bilo da se piju ili koriste vanjskom upotrebom kod nagluhosti i u slučajevima kad se pojavljuju bolovi. Prokrvljenost koja se pospješuje ovim kapima vrlo brzo bolesna mjesta oslobađa od bolova. Zbog toga je preporučljivo da se epileptičarima stavljaju na potiljak oblozi sa švedskom grenčicom. Uzrok tih napadaja često potječe još iz djetinjstva; možda zbog pada na glavu ili potisnutog šoka u djetinjstvu koji je dijete doživjelo.

Za jednog predavanja u Gallspachu prišao mi je mladić, koji je preživio tešku prometnu nesreću i zadobio dvstruki prijelom lubanje. Nakon zacijeljenja ozljeda svaki dan imao je po nekoliko epiletičnih napadaja. Savjetovala sam mu da stavlja obloge sa švedskom grenčicom na potiljak i svaki dan pije četiri šalice čaja od koprive pomiješanog s dvije jušne žlice švedske grenčice. Kod teških epileptičnih napadaja je važno, da se pored obloga koji se stavljaju na potiljak, pije i čaj od koprive. Nekoliko mjeseci kasnije prolazio je pored moje kuće i razgovarajući pokraj vrtne ograde rekao mi je da su nestali epileptični napadaji!

Upale moždane opne, ozljede glave uslijed udarca ili pada, mucanje i govorne smetnje uspješno se liječe s oblozima od švedske grenčice položenima na potiljak. Isto tako ti oblozi mogu se primijeniti kod upale sluzne vrećice. Moram naglasiti da kod takvih teških oboijenja obavezno treba potražiti liječnika.

Kako zaključujem iz pisama koje redovito primam, oblozi od švedskog bilja koje sam savjetovala pacijentima s očnim problemima uspješno su djelovali kod odvajanja mrežnice (ablacije refine) krvarenja mrežnice i porozne mrežnice. Svi su ti ljudi bili blizu sljepila. Oblozi se svaki dan polože jedan sat na zatvorene oči. Isto tako i na zdrave, prije svega prenapregnute oči preventivno se mogu stavljati takvi oblozi, a uz to očne kapke ujutro i navečer možemo namazati sa švedskom grenčicom. Potrebno je istodobno švedsku grenčicu namazati s kažiprstom do kutova očiju. Na ovaj se način dobar vid mode zadržati i do visoke starosti.

Buduci da je švedska grenčica neopisiva dragocjena pomoć za naše zdravlje, ne bi je smjelo nedostajati ni u jednoj kućnoj ljekarni. Ne samo da je u malim bocama trebate imati uvijek pri ruci, već je treba uzeti i kao »vjernog pratioca« na putovanjima. Često nas hrana izvan vlastite kuće razočarava i potrebno nam je nešto za poticanje rada želuca i žuci ili se osjećamo iscrpljeni i omamljeni - u tom je slučaju švedska grenčica pravi eliksir. Uzme se jedan gutljaj švedske grencice razrijeđene s malo vode, namažu se sljepoočnice, čelo, oči i mjesta iza uha te se odmah može osjetiti oživljavajući osjećaj u cijelom tijelu.

Pojavi li se iznenada hunjavica sa svim lošim popratnim pojavama kao što su umor, malaksalost, osjećaj pritiska u području čela i želuca, treba komadić vate navlažen švedskom grenčicom držati ispod nosa i pri tom duboko udisati. Odmah ćete na predjelu čela i nosa osjetiti olakšanje. Ako je prehlada uznapredovala i napadnuti su bronhi, potrebno je udisati kapi otvorenih usta. I na taj način ćemo vrlo brzo osjetiti olakšanje. Za vrijeme gripa uzima se svaki dan jedna čajna žličica švedske grenčice, katkada jedna jušna žlica s malo mlake vode. U svakom slučaju, tako ćemo biti zaštićeni od gripe. Gdje god se pojavljuju bolovi švedsko bilje nevjerojatno pomaže, bez obzira uzima li ga se oralno (pijući ga kao kapi), masiranjem izvana ili rabeći ga kao obloge.

Prije nekoliko godina imala sam bubrežni napad (kolike). Liječnik me je odmah došao pregledati iz svoje ordinacije. U međuvremenu sam stavila oblog od švedskog bilja na bubreg i dok je liječnik došao bolovi su već prestali. Bila sam pomalo potištena jer sam možda nepotrebno tratila njegovo dragocjeno vrijeme, a on me čudivši se, pitao kako je napad tako brzo prestao. Kad sam mu rekla da je oblog pomogao, rekao je: »Izvanredno, pa ovdje je suvišna injekcija!« On se itekako složio s mojom kurom sa švedskim biljem. Kada bih dolazila u njegovu ordinaciju, samo bi mi rekao: ‘Tebi neću ništa prepisati, jer ti imaš svoje švedsko bilje!’ Moram reći da mi je on savjetovao mnoštvo drugog bilja to potaknuo moje zanimanje za nj.

Jednom je k meni došla neka stara žena, koja je već godinama hodala uz pomoć štapa. Uslijed gihta i reume bila je sasvim izobličena, nijedan lijek nije joj pomagao i bila je na rubu živcanog stoma. Triput dnevno pila je čajnu žličicu švedske grencice u čaju od koprive ili poljske preslice i nakon tri tjedna čula sam da već mode hodati bez štapa.

Kako je poznato, za vrijeme Svijećnice je najveci broj pogreba. Jedna se pjevačica crkvenog zbora ozlijedila klizavši se u to vrijeme. Kako nas je bilo tek nekoliko u zboru, uistinu nam je nedostajala. Nakon mise srela sam je u gradu. Zbog ukočenog koljena nije mogla popeti se po strmim korskim stepenicama. Netom kasnije posjetila sam je sa svojom opremom za obloge. Kao supruga liječnika sumnjičavo je pratila moje pripreme. To se promijeniio kada je za nekoliko trenutaka uspjela savinuti koljeno bez problema to se idućeg dana isto tako bez problema popela po strmim stepenicama. Nažalost, nedostajala nam je i jedna druga pjevačica koja je također klizajući uganula gležanj. Stoga je morala na liječenje u bolnicu. Poznanica koju sam tek izliječila zamolila me da isto tako pomognem ovoj, drugoj, s ozlijeđenim gležnjem. Zbog bolničkoga liječenja nerado sam to učinila, ali na kraju sam pomislila da ću idućeg dana vjerojatno sama stajati u zboru i odlučila je posjetiti. Ozlijeđena je s jako otečenim gležnjem ležala na kauču. U bolnici su joj samo preporučili da nogu drži visoko podignutu. Imala je jake bolove. Oblog sa švedskom grenčicom odmah je donio olakšanje. Sljedećeg dana došla je na zbor, iako su ulice bile prilično zaleđene. Bolovi su nestali, oteklina na gležnju splasnula a naš rekvijem - spašen!

Pri jednome posjetu u Muhlviertel zamijetila sam u jednoj gostionici gosta koji se presavijao od bolova. Imao je često takve napadaje, a lijekovi nisu pomagali. Otišla sam po svoje kapi, ulila u malo mlake vode jednu jušnu žlicu kapi i ponudila mu to. Dok je praznio čašu, vratila mu se boja u lice i jedva je mogao pojmiti da su bolovi odmah popustili. Pola godine kasnije ponovno sam se zatekla u tome području. Ja sam taj događaj već zaboravila, kad mi se obratio jedan gospodin i pretjerano mi se zahvaljivao. Vidno se pomladio. Koristio je švedsko bilje u obliku obloga i kapi. Sve tegobe s gušteračom i akutnim gastritisom nastale su. Kako zacjeljuju gušteraču, ove kapi se mogu preporuciti i dijabetičarima. Madeži, bradavice, mrlje pa čak i hemangiom i lojne žlijezde nestaju, ako ih se kapima češće navlaži, također i kurje oči i hemeoroidi. One uklanjaju šum i zujanje u ušima tako da se komadić vate natopljen kapima stavi u uši. Jačaju pamćenje ako se tjeme glave češće masira s njima, pročišćuju krv i pospješuju krvotok, uklanjaju kolike i lošu probavu. glavobolje, sve želučane i žučne smetnje, bolesti jetre i bubrega (i kad nije dozvoljeno uzimanje alkohola). Kod tromboze i upale vena namače se kao nož debeli sloj s nevenovom masti i preko njega stave oblozi sa švedskom grenčicom. Nakon izlječenja, za bolju prokrvljenost rabe se kupke za noge s koprivom. Kapi odstranjuju spori rad crijeva, vrtoglavicu, pa čak i oduzetost. Kod svih bolesti kapi su zaista vrijedna pomoć. Čak pomazu i kod oboljenja od raka. Kod akutnih napadaja boli uzima se jedna jušna žlica kapi s malo vode ili biljnog čaja. Uzimate li triput dnevno, tj. ujutro, popodne i navečer jednu čajnu žličicu kapi s nešto vode ili biljnog čaja, očuvat ćete zdravlje i stvaralačku snagu sve do duboke starosti. Kako se, bez iznimke, kapi koriste kod svih bolesti može se govoriti o obnovi ili vrhunskom održavanju ljudskog zdravlja.

Kapi bude životnu energiju i povećavaju životnu snagu koju u današnje vrijeme tako silno trebamo. Zadržite pomoću tog divnog eliksira svoje zdravlje, radnu snagu i veselje prilikom obavljanja vašeg posla te radost za vašu obitelj.

Pri jednom posjetu obližnjem seljačkom imanju saznala sam da se vlasnikov dvanaestogodišnji sin sprema na operaciju ušiju. Iza bubnjića mu se uslijed upale stvorilo gnojno žarište. Ja sam bila protiv operacije, jer se ponekad kod sličnih slučajeva izgubi sluh. Roditelji su komad vate navlaživali sa švedskom grenčicom i stavljali je dječaku u uho. Njome su svaki dan izvlačili toliko gnoja iz uha da su se bolovi uskoro izgubili i operacija više nije bila potrebna.

Kod neizlječivog raka crijeva - radilo se o mladoj majci petero djece - liječnik je pacijentici davao još samo nekoliko dana života. Nisam se složila s tom dijagnozom pa sam joj savjetovala da stavlja obloge sa švedskom grendicom na oboljela mjesta. Istodobno je trebala uzimati čaj od korjenja iđirota koji se spravlja tako da se puna čajna žličica korijenja namoči preko noći u šalici hladne vode. Čaj se pije u gutljajima prije i nakon obroka. Uz to valja uzimati i čaj za čišćenje krvi od nevena, stolisnika i koprive pomiješanih u jednakom omjeru. Tijekom dana se u gutljajima pije najmanje dvije litre tako spravljenog čaja. Danas se žena osjeća tako dobro da se može računati s potpunim izlječenjem.

Jedna žena iz Heilbronna/Njemačka piše: »Moj 41-godišnji nećak prije otprilike deset mjeseci pisao mi je iz Sacramenta/Kalifornije da svaki dan pati od teškog krvarenja crijeva i da je liječnička dijagnoza nedvosmisleno glasila rak crijeva. Zbog toga je trebalo omogućiti postranični izlaz izmeta. Odmah sam mu poslala Vašu knjigu »Božja ljekarna«, švedsku grenčicu, korijenje iđirota i bilje kao što je neven, stolisnik i koprivu. Slijedeći upute u Vašoj knjizi, nakon godinu dana moj je nećak ponovno bio potpuno sposoban za rad. Teška krvarenja crijeva su nakon uzimanja navedenoga bilja prestala četvrtog dana. Umor i gubitak težine su također polako prestajali.«

Jedan 52-godišnji muškarac, koji se deset godina liječio od srčane astme i dnevno morao piti po osam tableta, godinama je mogao zaspati samo u sjedećem položaju. Pri svakom koraku zabacivao je ruke prema gore, kako bi uopće mogao uhvatiti zraka, a pritom je i veoma teško hripao pa sam zaključila da je njegovu astmu prouzročla jetra, a ne srce. Stoga sam mu na dio tijela oko jetre položila oblog sa švedskim biljem. Pored obloga je ujutro i navečer morao piti i po šalicu čaja od crvotočine s jednom čajnom žličicom švedske grenčice.

Već prve noći se pokazalo da je moja pretpostavka bila točna. Konačno je mogao opet zaspati u ležećem položaju. Teška astma ga je već godinama onemogućavala da napravi korak izvan kuće. Švedska grenčica i crvotočina su tako brzo i dobro pospješile poboljšanje da je tri dana kasnije već dvaput dnevno mogao obilaziti svoj kućni vrt. Sada polako ozdravlja.

Rana koja nije htjela zacijeliti nakon operacije takoreći se preko noći zatvorila kada je bolesnik popio veliki gutljaj švedske grenčice. Zbog jednog jedinog gutljaja uslijedilo je zacjeljenje trogodišnje otvorene rane, koja se morala više puta dnevno previjati.

Kako su me izvješćivali, i ostale dugogodišnje upale sa zagnojenjima, često nastale uslijed automobilskih nesreća, koje su se liječile operacijama i punktiranjima uklonjene su nakon stavljanja obloga na ranu i uzimanja švedske gorčice.

Jedna domaćica župe iz Gradišća pričala mi je o svojoj 23-godišnjoj nećakinji koja je od rođenja imala slušnu manu. Na savjetovanju u Sveučilišnoj bolnici rečeno joj je da u njenom slučaju operacija ne bi imala smisla. Preporučila je nećakinji korištenje švedske grenčice, odnosno da istu stavlja u slušni kanal. Svi su bili jako iznenađeni kada je nakon upotrebe švedske grenčice nećakinja za 14 dana normalno čula.

Jedno pismo iz Graza u Štajerskoj vam, dragi moji čitatelji, ne želim izostaviti: ‘Slučajem ili, bolje. Božjom voljom vodila sam razgovor s jednim presretnim 74-godišnjim muškarcem u autobusu koli je svoj sluh preko noći povratio zahvaljuući švedskom bilju, a koji je 1944 godine nakon teške ozljede glave i mozga izgubio u ratu! Triput dnevno stavljao je u uši vatu natopljenu švedskom grenčicom.’ (Ovi izvještaji mogu se potvrditi pismima!)

Jedan gospodin iz Gornje Bavarske izvještava: »U sudaru sam ozlijedio desnu ruku. Švedska grenčica mi je brzo ublažila nepodnošljive bolove. Kod gluhoće se s dva premaza gotovo učnilo čudo: nakon skoro desetogodišnje gluhoće ponovno sam čuo kucanje sata!’ - Kolikim bi se gluhonijemima na ovaj način ipak moglo pomoći! Pa makar se i jednom jedinom vratio njegov sluh!

Nakon jednog predavanja saznala sam od svoje slušateljice da već dvije godine ima tegobe s glatkim mišićima debelog crijeva. Liječnici su stanje smatrali nepopravljivim. Švedska grenčica zajedno s rusomačom (sitno narezana i deset dana ostavljena u pravoj rakiji na toplom mjestu liječi atrofiju mišića i teška mišićna oboljenja), četiri šalice čaja od vrkute i šest gutljaja čaja od korijenja iđirota na dan poboljšali su stanje već za nekoliko dana.

U jednom telefonskom pozivu iz Beča čula sam ženski glas kako govori: »Zahvaljujem Vam na Vašem švedskome bilju!« Tada mi je to žena ispričala kako ju je kao dvapaestogodišnjakinju za jednog školskog izleta u brda djevojčica koja je išla ispred nje slučajno brdskim cipelama udarila u lice. Posljedice te nezgode bile su stalna gnojenja vilice u toku 40 godina s više od 16 operacija čeljusti i opetovanih punktiranja. Morala je napustiti studije, nije se mogla baviti željenim zanimanjem i sa stalnim bolovima u području čeljusti živjela je vodeći jedno domaćinstvo. Nakon 40 godina, tada 52-godišnjakinja, čitala je o švedskome bilju, stavljala si obloge oko čeljusti i konačno se oslobodila svih bolova.

 

>>STARI RUKOPIS<< (prijepis o ljekovitosti eliksira švedska grenčica)

1. Kada se ona česće miriše ill šmrče, njome navlaži tjeme glave ili stavi vlažna krpa na glavu, uklanja bol i vrtoglavicu, pospješuje pamćenje i rad mozga.

2. Pomaže protiv mutnih očiju, uklanja crvenilo i sve bolove, čak i kada su oči upaljene, mutne i nejasne. Nestat će i mrlje i siva mrena, ako pravovremeno navlažimo kutove očiju ili stavljamo vlažnu krpu preko zatvorenih očiju.

3. Kozice i osipi svih vrsta, također kraste u nosu ili bilo gdje na tijelu zacijelit će ako ih češće i dobro navlažimo.

4. Kod zubobolje stavi se u malo vode jušna žlica kapi i neko vrijeme se to tekućina drži u ustima ili se bolni zub navlaži s krpom. Bol i gnojenje će nestati.

5. Mjehuri na jeziku ili slične povrede marijivo vlažiti s kapima, pa ćemo ih za kratko vrijeme izliječiti.

6. Ako je grlo upaljeno ili ranjeno pa se jelo i piće teško mogu gutati, tada se ujutro, popodne i navečer uzmu kapljice, polako se nakapaju u grio i one će ukloniti upalu i izliječiti grlo.

7. Imate li želučane grčeve, tada u slučaju napadaja uzmite punu jušnu žlicu eliksira.

8. Kod grčeva se uzimaiu tri pune jušne žlice eliksira, polako jedna za drugom, to će se brzo osjetiti olakšanje.

9. Kapljice sprečavaju vjetrove i hlade jetru, uklanjaju sve želučane smetnje kao i one u trbuhu te pomažu kod zatvora.

10. Odlično su sredstvo i za želudac. kad on loše probavlja i ne zadržava hranu.

11. Isto tako pomažu kod bolova žuči. Svaki dan ujutro i navečer uzima se puna jušna žlica te se po noći stavljaju oblozi s kapima pa će bolovi uskoro nestati.

12. Kod vodene bolesti uzima se šest tjedana ujutro i navečer puna jušna žlica eliksira s bijelim vinom.

13. Kđd bolova ušiju i šuma u ušima navlaži se komadić vate i stavi u uho. Veoma dobro pomaže i vraća čak i izgubljeni sluh.

14. Ako neka žena ima bolove u maternici, tada joj se tri dana ujutro daje puna jušna žlica eliksira s crnim vinom. Nakon pola sata se prošeće to može doručkovati, ali ne i piti mlijeko. Kapi se ne bi smjele uzimati s mlijekom.

15. U zadnjih 14 dana trudnoće ujutro i navečer uzeti jednu jušnu žlicu kapi, koje će pospješiti porod. Da bi se lakše riješila posteljice, rodilji se svaka dva sata daje puna čajna zličica, toliko dugo dok posteljica ne izađe van bez trudova.

16. Ako se nakon poroda kod dojenja pojave upale, brzo će nestati stavimo li vlažni oblog s grenčicom.

17. Kapi uklanjaju kod djece vodene kozice. Djeci se, ovisno o dobi, daju kapi razrijeđene s vodom. Kada se kozice pobnu sušiti, navlaži ih se češće s kapima pa neće ostati ožiljci.

18. Kapi služe djeci i odraslima protiv glista pa čak i trakavice; djeci se doziraju ovisno o dobi. Vlažan oblog s kapima omotati oko pupka i držati ga uvijek toplim.

19. Kod žutice će brzo nestati sve tegobe, ako se triput dnevno uzme jušna žlica ovih kapi i na otečenu jetru stavljaju oblozi.

20. Otvaraju sve hemoroide, liječe bubrege, tjeraju tekućinu iz tijela bez daljnjeg liječenja, uklanjaju melankoliju i depresiju i potiču apetit i probavu.

21. Također liječe unutarnje hemoroide, ako se to područje na početku češće navlaži i uzimanjem kapi iznutra omekša, osobito ako se to čini prije spavanja. S vanjske strane stavlja se komad vate natopljen kapima. Pomažu da oteče suvišna krv i smanjuju peckanje.

22. Ako je netko u nesvjestici, ustreba li, otvore mu se usta i u njih ulije jušna žlica kapi pa će bolesnik doći k sebi.

23. Uzimanje ovog eliksira uklanja i bol kod šklopaca (grčevi), tako da oni s vremenom prestaju.

24. Kod plućne tuberkuloze svaki dan ujutro natašte uzeti kapi i liječenje nastaviti šest tjedana.

25. Ako neka žena izgubi svoju mjesečnicu ili je ona prejaka, uzima ove kapi tri dana i ponavlja to dvadeset puta. One će ju smanjiti ako je preobilna te povećati ako je nedostatna, tj. preslaba.

26. Ovo sredstvo pomaze i kod bijelog pranja.

27. Ako je netko epileptičar (padavica), tada mu smjesta treba preporučiti kapi; Bolesnik mora uzimati isključivo to sredstvo jer ono jača napadnuti živčani sustav i tijelo, te štiti od svih bolesti.

28. Lijece oduzetost, uklanjaju vrtoglavicu i mučninu.

29. Liječe i vodene kozice i crveni vjetar.

30. Ima li netko groznicu, vrućicu ili se od nje trese, i potpuno je malaksao, daje mu se jušna žlica kapi i bolesnik će, ako tijelo nije opteretio s drugim lijekovima, brzo doći k sebi, puls će se smirivati i čak i kad je groznica bila dosta visoka, bolesniku će uskoro biti bolje.

31. Kapi liječe i rak, stare vodene kozice i bradavice, raspucane ruke. Ako je neka rana stara i gnojna ili je na njoj divlje meso, tada se sve dobro ispere s bijelim vinom i zatim se stavi krpa natopljena kapima na to mjesto. Kapi uklanjaju otekline i bolove kao i divlje meso i rana počinje zacjeljivati.

32. Bez opasnosti liječi sve rane, bile one od udara ili od uboda, ako ih se češće navlaži kapima. Uzme se krpa, namoči se eliksirom i tim se prekrije rana. Za kratko vrijeme nestat će bolovi. Liječe opekline, gnjiljenje i stare prostrijelne rane. Ako postoje rupe u tkivu, tada se kapi uštrcaju u ranu, koju nije obavezno prije očistiti. Redovitim stavljanjem obloga do ozdravljenja će doci za kratko vrijeme.

33. Uklanjaju sve ožiljke. i kad su zastarjeli, brazgotine i porezotine, ako ih se do 40 puta navlaži eliksirom. Sve rane, izliječene ovim kapima, ne ostavljaju ožiljke.

34. Liječe i fistule i to potpuno, čak i onda ako fistule djeluju neizlječivo; bez obzira koliko je povreda stara.

35. Liječe sve rane od opeklina, uzrokovane vatrom, vrućom vodom ili mašću, ako se ozijede redovito navlažuju. Sprečavaju nastajanje plikova, otklanjaju vrućicu pa čak potpuno liječe i gnojne mjehure.

36. Djeluju protiv oteklina i masnica, nastalih od bilo koje vrste udarca.

37. Ako netko nema apetita, kapi mu ga vraćaju.

38. Kod jake slabokrvnosti vraćaju izgubljenu boju, ako se kapi neko vrijeme uzimaju ujutro. Čiste krv i stvaraju novu krv te pospješuju cirkulaciju.

39. Uklanjaju reumatske bolove u zglobovima, ako ih se uzima ujutro i navečer i ako se stavljaju oblozi s eliksirom na oboljelo mjesto. `

40. Liječe ozebline ruku i nogu, čak i ako su rane otvorene. Oblozi natopljeni kapima stavljaju se na to mjesto što je češće moguće, osobito tijekom noći.

41. Na kurje oči stavi se komad vate natopljen kapima te se oboljelo mjesto stalno održava vlažnim. Kurje oči nakon tri dana otpast će same od sebe ili se mogu bezbolno oguliti.

42. Uzimanje eliksira liječi i posljedice ugriza bijesnih pasa i ostalih životinja, jer on liječi i uništava sve otrove. Rane se oblože s vlažnom krpom.

43. Kod kuge i ostalih zaraznih bolesti dobro je češće tijekom dana uzimati kapi, jer one liječe čireve i otekline od kuge, čak i ako se već nalaze na vratu.

44. Tko ne može dobro spavati noću neka prije lijeganja uzme kapi. Kod nesanice uslijed nervoze staviti na srce krpu natopljenu s razrijeđenim kapima.

45. Pijanog čovjeka se pomoću dvije jušne žlice kapi na licu mjesta može otrijezniti.

46` Tko svakodnevno uzima ujutro i navečer ove kapi ne treba ni jedan drugi lijek, jer ove kapi jačaju tijelo, osvježavaju živce i krv, uklanjaju drhtanje ruku i nogu. Ukratko, djeluju protiv svih bolesti. Tijelo ostaje zategnuto, lice mladoliko i lijepo.

Važno: Sve navedene količine trebaju se uzimati razrijeđene s biljnim čajem ili vodom.

Iz gore navedenih točaka »Starog rukopisa« može se vidjeti koliko je velika i čudotvorna ljekovitost ove biljne mješavine. S pravom se može reći da gotovo nema bolesti kod koje švedsko bilje ne pomaže ili da, u najmanju ruku, nije temelj svakog liječenja.

Uspjesi Marije Treben u liječenju Švedskom grenčicom

'Strašno mi je drago što vas mogu izvijestiti o uspjehu koji graniči sa čudom. Već dugo me boljelo koljeno. Jedne noći su me probudili strašni bolovi. Koljeno nisam mogla ni pomaknuti, ni okrenuti, ni ispružiti. Bila sam na rubu suza. Napravila sam oblog od švedske grenčice i ostavila ga na bolnom koljenu četiri sata. Bolovi su nestali. Opet sam mogla obavljati sve poslove i penjati se niz stube. Bilo je to, uistinu, pravo čudo. Nestali su mi i bolovi u ušima nakon što sam u uho stavila komadić vate natopljen švedskom grenčicom.'Gospođa S.R. iz I.S.

'Kod jedne časne sestre su prilikom jednostavne operacije bruha otkriveni tumori sa metastazama na maternici i jajnicima. Članovima obitelji je rečeno da joj preostaje samo još pola godine života, pa su se oni obratili vama, draga gospođo Treben. Nakon što je otpuštena iz bolnice, stavljali su joj na trbuh obloge od švedske grenčice i ostavljali ih četiri sata. Osim toga pila je i određenu mješavinu čaja predviđenu za oboljenja u trbuhu. Već nakon šest tjedana prilikom prve kontrole liječnik se čudio dobroj krvnoj slici, a nakon sljedeće tri kontrole, između kojih je uvijek bio razmak od šest tjedana, liječnik je priznao da sve to uopće ne razumije. Nije našao ništa što bi bilo sumnjivo. Sada je časnoj sestri 71 godina. Nije se držala nikakve dijete, danas se posve dobro osjeća, a liječnici se i dalje čude.'   Časna sestra A. – P (Gornja Austrija)

'U siječnju 1978 godine moj je muž došao u bolnicu, bio je na samrtnoj postelji. Tada sam razgovarala sa vama draga gospođo Treben. Davali su mu kisik i injekcije. Imao je strašne napadaje kašlja i otečene noge, nije mogao jesti. U takvom je stanju ležao osam tjedana. Tada sam čula za švedsku grenčicu. Moja je jedina želja bila da razgovaram s vama i da vas molim za savjet. Moj se muž tako loše osjećao da ga liječnici nisu puštali kući jer su se bojali da će na putu umrijeti, osim toga svake je noći dobivao tri do četiri injekcije. Ipak sam ga povela kući. Dali smo mu švedsku grenčicu u čaju od kopriva i nevena, a na grudi i predio oko jetre stavljali smo obloge od švedskog bilja. Otada mu više nisu bile potrebne injekcije ni tablete i puno mu je bolje. Stoga vam se od srca zahvaljujem u svoje ime i u ime svoga muža.'  Gospođa Emma L. iz W.

'Pisala sam vam otprilike prije 6 ili 8 tjedana, jer je moj šogor 28 Kolovoza 1978 trebao ići na operaciju zbog upale pljuvačne žlijezde između vilice i slušnog kanala. Savjetovali ste da namočimo majčinu dušicu u ulje i švedsku grenčicu i da to kapamo u uho. Tako su ubrzo nestali bolovi. Dvanaest zračenja nije pomoglo. Sada vam se od srca želim zahvaliti i u ime svog šogora.'    Gospođa L.R. iz J.

Uz pomoć švedske grenčice posve sam zaliječila veliku ranu koja je kod moje majke nastala od podljeva krvi (moja majka će 1 Listopada 1978 navršiti 79 godina). Time smo, također, izliječili i gnjojni čir na unutrašnjoj strani malog prsta na nozi.' Gospođa K. Rujan 1978

'Sa švedskim biljem koje smo više puta primjenili, ali i dali poznanicima i rođacima, postigli smo zapanjujuće uspjehe. Tako smo, primjerice, znatno poboljšali izgled jedne ružne brazgotine na koljenu moje kćeri. Zahvaljujemo vam se za vaš trud i vaše savjete.'   Gospođa H.M.

'Moj dvanaestogodišnji sin imao je gnjojnu izraslinu na vilici pet dana prije krizme. Mazala sam je svaki dan više puta švedskom grenčicom, dva puta dnevno je ispirao usta čajem od kadulje i švedske grenčice. Izraslina se smanjivala, gnjoj se povlačio, naduti obraz je splasnuo. Moj sin je na dan krizme bio veseo i zdrav.

Kad sam imala problema sa jetrom, stavljala sam na nju oblog od švedskog bilja. Ubrzo sam se osjećala bolje. Za vrijeme godišnjeg odmora u Austriji posjetila sam jednu seljanku koja je ležala bolesna u krevetu. Dala sam joj švedsku grenčicu koju uvijek nosim sa sobom, a ostavila sam joj i knjigu 'Zdravlje iz Božje ljekarne'. Pila je čaj od koprive, stolisnika i nevena, uzimala je i švedsku grenčicu. Nakon tri dana već se dobro osjećala i počela raditi. Zasadila je ljekovito bilje u vrtu. Prije sam patila od zatvora, nadutosti i imala sam hemeroide. Otkad koristim švedsku grenčicu, imam redovitu stolicu. Gospođa M.Sch. iz Augsburga

'Sudbina je htjela da sam vašu knjigu 'Zdravlje iz Božje ljekarne' dobila od prijatelja koje sam upoznala u San Domianu. U to vrijeme sam se molila Majci Božjoj da mi pomogne jer sam zbog parkinsonove bolesti sve više gubila snagu. Bila sam začuđena što mi je švedsko bilje odmah donijelo olakšanje. Danas nakon pola godine mogu reći da su mi svi savjeti iz vaše knjige jako pomogli. Posve je nestao gastritis od kojeg sam patila 15 godina. Sada opet mogu sve jesti. Općenito se sada opet osjećam kao normalan čovjek i nitko ne primjećuje moju bolest. Posebno mi je drago što ljudi ne primjećuju više da mi se trese desna ruka. To se pokazuje samo ako se uzbudim ili se previše naprežem. Sada i bolje hodam. Samo još osjećam umor, no i on je manji nego prije.   Gospođa A.S. iz G.

'Imam 86 godina, prije četiri godine imala sam upalu mrežnice, niti jedan liječnik nije mi mogao pomoći. No bilo mi je bolje nakon što sam nekoliko dana koristila obloge od švedske grenčice koje sam stavljala na zatvorene oči. Švedska grenčica mi je dakle, Bogu hvala, pomogla.'   Gospođa J.D. iz Beča

'Imala sam već tri teške trbušne operacije. Od toga imam brojne priraslice, ali i bolove. 11 Prosinca 1977 godine, na dan kad je umrla naša draga časna majka, morala sam opet u bolnicu; bolovi su bili nepodnošljivi. Dijagnoza: zapetljaj crijeva. Liječnik je bio vrlo skeptičan. Operacija mu je uspjela, ali priraslice i izrasline su bile vrlo velike, izrezao je koliko je mogao, no nije se nadao da će dalje preživjeti. Možda samo još neko kraće vrijeme. Svi smo našli pribježište u našoj dragoj časnoj majci koja je umrla kao svetica. Nekoliko dana prije Božića liječnik je izvjestio predstojnicu: 'Učinit ću sve da sestru A. preko blagdana održim na životu, tako da ne morate opet organizirati sprovod.' Bilo mi je malo bolje, no visoka vrućica nije popuštala. Konačno su me krajem siječnja pustili iz bolnice da, kako se očekivalo, umrem kod kuće.

Tada mi je jedna sestra donijela švedsku grenčicu i pročitala mi je iz Knjige kako ona djeluje. Svaki dan sam uzimala švedsku grenčicu, vrućica se povukla do Uskrsa. Danas se osjećam bolje nego ikada. Zahvaljujem se Bogu i Vama draga gospođo Treben budući da ste sa svojom knjigom o ljekovitom bilju učinili toliko dobra.'   Časna sestra A., Listopad 1978

'Od proljeća postižem dobre rezultate s vašom Knjigom iz Božje ljekarne. Na koljenu sam imala upalu zglobne čahure i oteknuće veličine kokošjeg jajeta. Moj liječnik mi je savjetovao operaciju, jer masti nisu pomagale. Tada sam saznala za vašu knjigu i počela tijekom dana piti puno čaja od koprive, stavljala sam obloge od švedske grenčice, osim toga pila sam 15 kapi švedske grenčice. Nakon petnaest dana od upale nije bilo ni traga. Također sam se jako dobro osjećala. Kolega mog muža je na laktu imao upalu zglobne čahure i oteknuće veličine guščjeg jajeta. To ga je jako boljelo, osim toga bio je jako neraspoložen. Savjetovali su mu operaciju. Primjenio je isti postupak kao i ja, i za tri tjedna je bio posve zdrav.  Gospođa M.F.

'Gotovo godinu dana liječila sam upaljeni i vrlo otečeni prst na nozi. Bolovi su bili nepodnošljivi. Mogla sam nositi samo lagane sandale. Tada sam počela namakati nogu u kupci od crnog sljeza i koristiti obloge od švedske grenčice. Nakon tri dana otvorio se gnjojni čir, nakon daljnja tri dana noga je bila posve zdrava. Bila sam presretna što nisam morala na operaciju.'  Gospođa A.B., 1 Veljače 1979

'1970 godine javio se vrlo bolan cervikalni sindrom. Rendgenska slika je pokazivala da su četvrti i peti vratni pršljen nešto istrošeni, te da malo strše. Smatrala sam da je to stoga što sam već 18 godina na radnom mjestu koristila telefon s lijeve strane i satima telefonirala. Unatoč fizikalnim terapijama, masaži, kupkama, istezanju i galvanizaciji, bolovi u vratu nisu nestali. Nakon posljednje terapije čak su se i pogoršali. Sredinom Studenog 1978 godine počela sam piti čaj od kopriva i preslice, te uzimati švedsku grenčicu kao što se to preporučuje u vašoj knjizi u poglavlju o Artritisu i artrozi. Utrljavala sam u vrat švedsku grenčicu. Bolovi su nestali nakon četiri do pet dana.

Još jedan uspjeh koji je za mene bio značajan. 14 dana nakon uzimanja švedske grenčice ustanovila sam da se psihički i fizički puno bolje osjećam, te da se manje umaram. Otada je nestao stalni umor koji sam osjećala nakon teškog oboljenja iz 1971 godine. Nije se više pojavljivala ni prehlada, što je bilo uobičajeno svake zime.'   Gospođa G. Sch., 15 Veljače 1979

'Svaki dan mažem očne kapke sa švedskom grenčicom jer su leće oslabljene. Imam 78 godina. Sada su moje oči posve u redu. Čitam i pišem bez naočala, i to zahvaljujući dobrobiti Gospodina. Vama se od srca zahvaljujem.'      Gosp. Kathe 18/02/1979

'Moja punica je spržila ruku kipućom vodom. Stavljali smo obloge od švedske grenčice i za nekoliko sati sve je bilo u redu. Rekla je: 'To je pravo čudo, takvo što još nikada nisam doživjela.'   Gospodin O.W. iz W., 19 Veljače 1979

'Vrlo uspješno smo primjenili švedsku grenčicu kako vi to preporučujete i to protiv upaljenih desni, krvarenja iz nosa, rana od opeklina i posjekotina, protiv grlobolje i trbobolje. Gripa je nestala za četiri dana. Jelo nam bolje prija, a spavamo kao nikada dosad. Osjećamo se odlično. Već 35 godina moj je lakat ukočen, pa tako i ruka nije posve pokretna. Sad mi se čini da je zglob na ruci pokretljiviji.'   Gospođa C.D., Ožujak 1979

'Imala sam čvor veličine trešnje na mjestu koje mi je neugodno navesti. Stavljala sam obloge od švedske grenčice i bila sam začuđena kad se čvor izgubio za dva dana.'   Gospođa A.H., 5 Ožujka 1979

'Posjetio sam ženu koja je očekivala posjetu, ali nije čula ni zvono ni telefon. Posjetitelj je pozvao policiju, policija je pak pozvala vatrogasce, oni su htjeli provaliti vrata, a tada sam ja došao. Kućepazitelj je spasio situaciju i ja sam imao priliku gotovo gluhoj ženi preporučiti švedsku grenčicu koju s uspjehom upotrebljavamo. Već četvrtog dana nakon posjete, žena mi je ispričala da čuje i zvono i telefon, čak i ako su vrata zatvorena...'  Misionar iz Berlina, 21 Ožujka 1979

Češće sam imala bolove u lijevoj dojci i bojala sam se operacije. Stavljala sam obloge od švedske grenčice kako vi to preporučujete u svojoj knjizi. Nakon osam dana bolovi su nestali i do danas se nisu vratili iako su otada prošle dvije godine.'

      Gospođa Kathe S., 29 Ožujka 1979

'Moja mi je baka na otvorenu ranu na stopalu stavljala obloge od švedske grenčice, a po danu je ranu mazala mašću od nevena. Sada je sve zaliječeno, što nas sve jako veseli.'   Gospodin Helmut iz Pf., 30 Ožujka 1979

'Prošle zime gotovo nisam mogla napustiti kuću. Imala sam bolove u nosu, nos je bio otečen i crven. Kad sam u vašoj knjizi saznala za švedsku grenčicu, počela sam s njom trljati nos tijekom osam dana. Crvenilo je nestalo, nos je opet bio normalan. Zahvaljujem se dragom Bogu što mi je u ruke došla vaša knjiga.'   Gospođa M.L, 11 Travnja 1979

'Ovamo se doselila obitelj koju sam poznavala. Muškarac nije podnosio klimu, često je bio bolestan, a zimi je gotovo uvijek imao upalu pluća. Njegov je život nekoliko puta, uistinu, bio ugrožen. Zahvaljujući vašim savjetima da koristi švedsku grenčicu i različite čajeve prošle zime se nije razbolio pa obitelj ne misli odseliti. Inače, upravo me je ta obitelj upozorila na vašu knjigu.'   Gospođa K.S. iz Gradišća, 12 Travnja 1979

'Tijekom tri mjeseca stavljala sam obloge od švedske grenčice na zatvorene oči. Osjećala sam se kako se moj vid poboljšava ali bila sam unatoč tomu začuđena kad mi je liječnik propisao naočale slabije za dvije dioptrije.'   Gospođa Kathe B., 6/5/1979

'Moja majka (54) godinama je patila od išijasa i reume. Tegobe su se pogoršale u posljednje vrijeme. Noćima nije spavala, bila je očajna jer nikakva terapija nije pomagala ni davala rezultata, poboljšanja su bila samo kratkotrajna (liječnici su to objašnjavali istrošenošću). Otkad nam je u ruke došla vaša knjiga moja majka je počela stavljati obloge od švedske grenčice na bolna mjesta na križima. Već je prve noći osjetila znatno poboljšanje. Sada joj više nisu potrebni oblozi, nego samo utrlja nekoliko kapi. Postala je drugačija, procvjetala je.'    Gospođa R.G., 8 Svibnja 1979

'Naša sedamnaestogodišnja kćer koja je godinama imala napadaje tijekom kojih je gubila svijest, sada se zahvaljujući ljekovitom bilju puno bolje osjeća. Najviše su joj pomogli oblozi od švedske grenčice koje smo stavljali na potiljak, pa su sada i napadaji rjeđi.'     Gospođa Sch. iz K., 13 Lipnja 1979

'Mučila sam se sa otečenim krajnikom. Specijalist za uho, grlo i nos savjetovao je da odmah idem na operaciju. Nisam se složila. Preko noći sam stavila oblog od švedske grenčice i štapićem na kojem je bila vata nakapala sam švedsku grenčicu na krajnik. Sljedećeg dana krajnik je splasnuo, iz njega su izašli krv i gnjoj. Potom sam ispirala grlo kaduljom, a zatim preslicom. Nakon 14 dana krajnik nije bio ni otečen, ni crven.'   Gospođa L.W., 29 Lipnja 1979  

'Nedavno sam nagnječila vrhove dva prsta. Stavljala sam obloge od trputca i švedske grenčice. Bolovi su popustili, a nakon osam dana više nije bilo nikakvih tragova.

Od 1947. godine bila sam nakon preboljene gripe gluha i u ušima  mi je stalno zujalo. Sada opet čujem kao prije, jer sam u uho stavljala vatu namočenu švedskom grenčicom.

Danima sam osjećala pritisak u glavi, osjećala sam kao da će mi oči iskočiti van. Povraćala sam i osjećala vrtoglavicu. Počela sam stavljati obloge od švedske grenčice i već nakon dva dana pritisak je popustio, a nisam više ni povraćala.' Časna sestra iz Beča, 13 Lipnja 1979

'Švedsko bilje sam često primjenjivala i poklanjala. Svaki dan ga uzimam i veseli me što je moja vrtoglavica nestala. Jedan prst na nozi moje majke bio je gnojan. Liječnik je htio iščupati nokat. Nakon stavljanja obloga od švedske grenčice bolovi su brzo nestali, a za kratko vrijeme prst je izliječen.'    Gospođa M.M., 9 Srpnja 1979

'Već sam nekoliko puta imala išijas. Prije otprilike tri tjedna opet sam dobila napadaj. Stavila sam obloge od švedske grenčice i bolovi su nestali za dva i pol sata. Kad su se nedavno opet pojavili, nisu bili tako jaki, opet sam stavila obloge i za tri sata bolovi su prestali.'    Gospođa L.T., 19 Srpnja 1979

'Za kratko vrijeme sam uz pomoć švedske grenčice izliječila ekcem u uhu koji me godinama mučio.'  St. D., 9 Kolovoza 1979

'Godinama sam u oba uha imao bolne rane. Liječnici mi nisu mogli pomoći. Tada sam pokušao sa oblozima od švedske grenčice. Rane su zarasle nakon kraćeg vremena. Švedska grenčica postigla je pravo čudo!'  Gosp. A.S., 11 Kolovoza 1979

'Već 40 godina sam na koljenu imao dosadni, suhi lišaj koji bi po noći prokrvario, ako bi ga češao. Pokušao sam to izliječiti različitim mastima, ali nije bilo rezultata. Nakon što sam mjesec dana upotrebljavao švedsku grenčicu i mast od nevena lišaj se povukao. Sada je to mjesto veličine šake prevučeno nježnom, ružičastom kožom.'   Gosp. A.W., 12 Kolovoza 1979

'Žena moga brata u Magdeburgu već duže vrijeme nije vidjela na jedno oko. Liječnici joj nisu mogli pomoći. Prema savjetima u vašoj knjizi svaki je dan stavljala obloge od švedske grenčice na zatvoreno oko. Bila je vrlo iznenađena kad je odjednom vidjela svjetlo lampe. U kuhinji je također ti okom mogla razaznati tamu od svjetla. Presretna je jer uviđa da njezino oko nije posve slijepo. I dalje nastavlja stavljati obloge. Zahvalna je dragom Bogu i vama za vaše dobre savjete.' Gospodin H.E., 22 Kolovoza 1979

'Naročito priznanje odajem švedskom bilju. Otkad uzimam švedsku grenčicu, mogu bez straha putovati. Kad sam prije prevalila samo nekoliko kilometara, oblio bi me znoj i povraćala sam. Sada, prije nego što krenem na put, uzmem eliksir švedske grenčice, potom se osjećam dobro i tablete mi nisu potrebne.'   Časna sestra A.P., 8 Rujna 1979

'Želim se prije svega zahvaliti za savjete koji se odnose na švedsku grenčicu. Sata taj eliksir uzimam već nekoliko tjedana, ujutro i navečer jednu veliku žlicu pomiješam s vodom ili čajem. Kad sam posljednji put bila kod liječnika, pokazalo se da je krvna slika bolja. Od djetinstva sam patila od anemije, stoga su me rezultati ugodno iznenadili.'     Gospođa Edith W., 12/9/79

'Naš devetogodišnji sin bio je blijed i mršav, imao je grčeve u želucu, no liječnik je smatrao da se ne radi o organskoj bolesti. Dali smo mu da pije dvije šalice čaja od stolisnika u koji smo dodali žličicu švedske grenčice. Opet je počeo dobro jesti. Iako je tijekom dvije godine popio više bočica sirupa Sanastol i drugih preparata, učinak nije ni izdaleka bio tako dobar.'  Gospođa Anna H., 15 Studenog 1979

'Želimo vas izvijestiti o našim iskustvima sa švedskom grenčicom da bi se ta saznanja mogla prenijeti i drugima: Kod jednog je mladića prije dvije godine ustanovljen poremećaj u radu žlijezda. Imao je previše ženskih hormona. Tijekom trudnoće njegova majka je dva puta bila na hormonskoj terapiji. Liječnik mu je prepisao muške hormone i stanje se privremeno smirilo. Iako je redovito uzimao hormone, javljale su se velike oscilacije. Pokušali smo sa švedskom grenčicom: ubrzo smo postigli uspjeh. Na početku je mladić uzimao tri puta jednu malu žličicu švedske grenčice koju je razrijedio u vodi i to je pio prije jela, ako bi nastupilo pogoršanje, uzimao je neko kraće vrijeme tri puta dvije žličice. Danas uzima svaki dan dvije žličice i već godinu dana nema više ženskih hormona, roditelji smatraju da se situacija normalizirala.'  Žup. ured Vachendorf, studeni 1979

'Jednoj dragoj susjedi, koja je imala operaciju zagnjojenih sinusa, a osjećala je bolove i nekoliko mjeseci nakon operacije, savjetovala sam da stavlja obloge od švedske grenčice. Nakon toga je nastupilo znatno poboljšanje. Zračenje nije donijelo nikakve rezultate!'          Gospođa Hildegard P., 17 Studenog 1979

'Savjetovala sam ženi koja je imala operaciju očiju (bradavice su joj se stalno pojavljivale u očima) da po noći na zatvorene oči stavlja obloge od švedske grenčice. Pred njom je bila još jedna operacija. Kad je došla u bolnicu, utvrdili su da u očima nema niti jedne bradavice. Tisuću puta vam se zahvaljujem!'   Gospođa Renate St., 29 Studenog 1979

'Jučer se moj osmogodišnji unuk, koji nakon cijepljenja protiv kozica ima napadaje, strašno opekao na kaminu (dvije rane veličine šake). Odmah smo nakapali švedsku grenčicu i namazali mast od nevena na opekline, one su se preko noći gotovo posve posušile, tako da nisu ostali tragovi!'   Gospođa Maria H., Prosinac 1979

'Kad mi sve veće doze lijekova više nisu pomagale, spasila me švedska grenčica. Poboljšanje je nastupilo kod kronične upale grkljana kao i kod poteškoća vezanih za klimakterij. I moji živci koji su bili u lošem stanju sada podnose veće opterećenje. Zahvaljujem vam se od srca!'       Časna sestra iz Waldviertela, 21 Prosinca 1979

'Moram vam potvrditi kako je djelotvorno i dragocjeno ljekovito bilje iz prirode. Sedam godina sam se mučila s proširenim venama, upalom vena i trombozom, što je uvjetovano nasljeđem. Stanje se donekle popravilo kad sam prešla na sirovu hranu i iskušala sve moguće savjete grupa za samopomoć. Nakon što sam 35 dana jela samo sirovu hranu, pojavila se tromboza u jednoj od najvažnijih vena popraćena strašnim bolovima. Trebala sam pola godine provesti u bolnici, za listopad je bila zakazana operacija. Budući da nisam imala drugih problema, nisam mogla ni zamisliti da pola godine provedem u bolnici. Bila sam očajna (prilažem vam kopiju pisma kirurga). Tada mi je jedna poznanica savjetovala da pokušam sa švedskom grenčicom. Uzimala sam veću dozu, tri puta dnevno 50 kapi eliksira, ali nakon osam dana nastupio je preokret. Bolovi su popustili, opet sam mogla micati nogu, nakon naredna tri dana bolovi su posve nestali.'         Gospođa G.N, 27 Prosinca 1979

'Kod jedne su časne sestre nestali bolovi u koljenima nakon što je stavljala obloge od švedske grenčice.'  Gospođa Dora G., 2 Veljače 1980

'Sudbina je htjela da sretnem sedamdesetčetverogodišnjeg presretnog muškarca kojem je eliksir švedske grenčice preko noći vratio sluh. 1944 godine u ratu je izgubio sluh nakon teške povrede glave i mozga. Sluh mu se vratio nakon što je tri puta stavio u uši vatu namočenu švedskom grenčicom.' Gospođa Hildegard F., 3 Ožujka 1980

'Uz pomoć švedske grenčice dobrim sam dijelom izliječila ružnu ranu na ruci naše dvanaestogodišnje kćeri koja je ostala nakon operacije. Sada je polovica rane zaliječena. Moja teta koja je dugo na stopalu imala debeli, upaljeni čvor tako da je jedva mogla obući cipele, otklonila ga je oblozima od švedske grenčice. Čvor se povukao i nije više upaljen. Sada više nema bolova i može normalno hodati.'   Gospođa Inge F., 10 Ožujka 1980

'Jedna je seljanka iz naše okolice izliječila je uz pomoć eliksira švedske grenčice gnjojnu upalu sinusa. U jesen je kod te seljanke otkriven miom. Kad je došla na operaciju, liječnik ju je pitao: 'Pa što radite ovdje? Vi ste zdravi!' I ona je uzimala eliksir švedske grenčice.'    Gospođa E.Sp., 18 Ožujka 1980

'U mojoj kući uvijek imam eliksir švedske grenčice! Imam 36 godina i koristila sam ga tijekom jedne godine protiv menstrualnih bolova, iako su mi liječnici rekli da se na njih moram naviknuti. Uz pomoć švedske grenčice prestala sam pušiti, a da se nisam udebljala. Moj dvanaestogodišnji sin tri mjeseca je uzimao eliksir švedske grenčice i riješio probleme s prehranom, sada je manje nervozan i histeričan u školi. Moj muž ima manje problema s reumom otkad uzima taj eliksir.'  Gospođa B.F., 20 Ožujka 1980

'Godinama sam patila od zatvora što sam posve izliječila uz pomoć švedske grenčice. Bez obzira gdje se pojave bolovi, švedska grenčica uvijek pomogne. Jednom mi je zbog uboda insekta otekao prst. Stavila sam oblog od švedske grenčice. Nakon sat vremena otok se povukao.'  Gospođa Helen M., 20 Ožujka 1980

'Sada puno bolje vidim jer svaki dan kapke mažem švedskom grenčicom. Na jednom oku sam imao mrenu koja je operirana, a sada na drugom oku imam sivu mrenu. Sad i bolje čujem, otkad vatu namočenu švedskom eliksirom švedske grenčice stavljam u uho. Na lijevoj preponi imao sam četiri godine izraslinu veličine guščijeg jajeta. Ona je nestala nakon što sam stavljao obloge od švedske grenčice.'   Gospodin Albert K., 12 Travnja 1980

'Mučila me reuma u ramenima i koljenima. Tablete i zračenje nešto su umanjile tegobe, ali sam i dalje osjećao probadanje u zglobovima. Slijedeći savjete iz knjige 'Zdravlje iz Božje ljekarne' počeo sam koristiti švedsku grenčicu i sakupljati preslicu. Poboljšanje nije nastupilo preko noći, ali su bolovi postupno nestali. Danas više uopće nemam bolova. To mogu samo vama zahvaliti.'  Gospodin Jaroslav V., 14 Travnja 1980

'Imam dobro iskustvo sa švedskom grenčicom nakon što sam rodila sina. Budući da je porođaj došao iznenada, a liječnik je htio spriječiti povećanje hemeroida, napravio je naročito veliki rez. Poslije nisam mogla sjediti, rana me pekla i boljela, osim toga sam imala problema sa stolicom zbog hemeroida. U bolnici su mi propisali kupke i ispiranja s kamilicom, no to mi nije pomoglo, niti ublažilo probleme. Kad je nakon šest dana umjesto poboljšanja nastupilo pogoršanje, te kad je liječnica izjavila da je povlačenje hemeroida dugotrajan proces koji može potrajati mjesecima, počela sam tretman sa švedskom grenčicom. Već nakon prvog obloga koji sam stavila tijekom noći, popustila je napetost koju sam osjećala u rani. Čim bi se oblog osušio, nakapala bih ga ponovo. Već sljedećeg jutra hemeroidi su bili znatno manji, a oteklina se smanjila. To je primjetila i medicinska sestra koja mi je ispirala ranu. Rado sam joj objasnila zašto je nastupilo poboljšanje, ali predrasude prema ljekovitom bilju u bolnici su jako proširene, da se čovjek osjeti bespomoćnim. Već prekosutra mogla sam prestati uzimati tablete protiv bolova, bez njih nakon rođenja moga sina nisam mogla spavati. Kod kuće sam nastavila tretman švedskom grenčicom, a koristila sam i mast protiv hemeroida koju je pripravila moja majka prema vašem receptu. Uskoro sam mogla normalno sjediti i nisu mi više bila potrebna sredstva za čišćenje. Sve je odlično zacijelilo, veliki hemeroidi znatno su se smanjili.

Ali švedska grenčica mi je pomogla i na drugim područjima. Tijekom posljednjih dana trudnoće osjećala sam veliki umor  i slabost, osim toga opet se javila mučnina sa povraćanjem kao u prvoj trećini trudnoće. Osjećala sam da nešto nije u redu s mojim tijelom, često sam preko dana pila švedsku grenčicu razrijeđenu u vodi, stavljala sam i obloge na glavu jer me umor svladavao, a nakon tih obloga osjećala sam se bolje. Napravila sam krvnu sliku. Prije nego što su stigli nalazi počeli su nenadano trudovi i morala sam otići u bolnicu. Dan nakon porođaja moja je liječnica saznala rezultate nalaza i digla uzbunu jer sam prema nalazima imala zaraznu žuticu. Izolirali su me od ostalih pacijenata, nisam smjela napustiti sobu, dan poslije su me premjestili na zarazni odjel jedne druge bolnice. Liječnici nisu mogli objasniti zašto moje tijelo nije požutjelo, nisu mogli ništa utvrditi ni kad su pregledali jetru. Nisam imala bolove, mučnina se više nije javila, nisam imala ni vrućicu. Sve to vrijeme uzimala sam švedsku grenčicu, moja krvna slika je iz dana u dan bivala sve bolja, tako da liječnici nisu imali razloga zadržavati me u bolnici.

Spoznala sam snagu i moć švedske grenčice i nikad se ne odvajam od nje. Ova pozitivna iskustva bila su motiv da se i dalje intezivno bavim ljekovitim biljem i da mu sve više vjerujem. Zahvaljujem se za vaše savjete u knjizi i želim vam da još dugo živite i radite.'  Gospođa Isabella St., 17 Travnja 1980

'Moj muž je u subotu prije Duhova imao nezgodu. Poslije posla je htio objesiti grablje; koje su težile petnaestak kilograma ispale su mu iz ruke i pale na oči i nos. Očni kapak je puknuo, nos je otekao i promijenio boju, cijelo lice je bilo otečeno. Svaki sat smo stavljali obloge od švedske grenčice. U utorak poslije Duhova opet je mogao raditi (u poljoprivredi), samo je oko još bilo obliveno krvlju. Bolovi i plavozeleni podljev krvi nestali su istog dana.'  Gospoša Else, 8 Lipnja 1980

'Moj muž je godinama imao bolove u koljenima koji su nestali nakon što je dva puta stavio obloge od švedske grenčice. Prije mu nisu pomagale ni tablete, ni masti. Ne pomaže sve svakome, no nisu svi ni dovoljno dosljedni u provođenju terapije.'

Gospođa Ingeborg K., 21 Lipnja 1980

'Moja sestra, 77 godina, imala je žučne tegobe. One su nestale nakon što je počela uzimati eliksir švedske grenčice i stavljati obloge od švedske grenčice, kako se to preporučuje u vašoj knjizi 'Zdravlje iz Božje ljekarne'. Stoga vam se srdačno zahvaljujem.'   Gospođa K. iz W., 24 Lipnja 1980

'Moram pohvaliti švedsku grenčicu. Operirane bradavice nisu se više nikad vratile. Odlično su zacijelile jer sam ih mazala švedskom grenčicom.'   Gospođa Rita K., 25 Lipnja 1980

'Kurje oko na palcu (od teškog posla) odstranila sam uz pomoć obloga od švedske grenčice. Kad se ne osjećam dobro, kad imam zubobolju ili glavobolju, uvijek mi pomogne eliksir švedske grenčice.'  Gospođa Erika G., 25 Lipnja 1980

'Neke časne sestre su stavljale obloge od švedske grenčice protiv upale mrežnice u oku i to im je pomoglo. Pomoglo je i jednom našem poznaniku koji je obišao više liječnika koji mu nisu mogli pomoći. Meni su oblozi od švedske grenčice pomogli protiv bolova u očima koji nastaju kad vjetar nadraži mrežnicu oka. Zahvalna sam vam zbog toga. Živimo na visoko i stalno puše vjetar, pogotovo kad dani nisu sunčani.' Časna sestra Elisabeth, karmelićanski samostan, 15 Srpnja 1980

'Sada nakon godinu dana mogu vam reći da je moja upala sinusa posve izliječena. Sedam mjeseci sam stavljala obloge od eliskira švedske grenčice i svaki dan pila jednu žlicu tog eliksira.'   Jedna poznanica M.Treben iz Glossena

'Vaša knjiga je toliko pomogla u našem kućanstvu da vam se od srca želim zahvaliti za savjete. Moj muže je godinama imao strašne bolove u ramenima i rukama. Nakon terapije švedskom grenčicom stanje se smirilo i mi smo vam zbog toga zahvalni.'

'Bolje vidim od kad na oči stavljam obloge od švedske grenčice... jučer me ubola pčela dok sam jela jabuku, i to s unutrašnje strane usana. Odmah sam to mjesto namazala eliksirom švedske grenčice, tako da mjesto uboda nije ni oteklo. To je predivno!'

Gospođa Erna G., 16 Kolovoza 1980

'Oduševljena sam vašom knjigom 'Zdravlje iz Božje ljekarne'. Švedsko bilje je čudesno. Moj muž se uvjerio u djelotvornost eliksira švedske grenčice. Od djetinstva je patio od žgaravice. Nije mogao pojesti kolač ni voće, bilo da je sirovo ili kuhano, a da poslije toga ne uzme tablete. Počeo je tri puta dnevno uzimati eliksir švedske grenčice razrijeđene u mineralnoj vodi ili čaju, i žgaravica je nestala. Također smo uz pomoć švedske grenčice izliječili i otrovanje kobasicama koje je moglo imati teške posljedice. Popili smo tri male čašice eliksira i uspjeh nije izostao. U svakom slučaju vaši su napori i vaša knjiga zlata vrijedni! Tako smo sretni što je imamo i želimo vam se od srca zahvaliti.'           Gospođa Cacillie Sch., 20 Kolovoza 1980

'Svakodnevno uzimanje švedske grenčice riješilo je moje probleme sa glistama, zadahom iz usta i bolovima u zglobovima na koje sam stavljala obloge.'   Gospođa Anna Sch., 20 Kolovoza 1980

'Sretnim slučajem jedna časna sestra me za vrijeme godišnjeg odmora u Norddeichu uputila na vašu knjigu 'Zdravlje iz Božje ljekarne'. Časna sestra iz Dietmolda, koja je također bila na odmoru, ispričala mi je da je imala rak jednjaka i da se izliječila molitvom i ljekovitim biljem. Molila se Bogu i uzimala švedsku grenčicu. Zloćudna bolest se povukla. Neka je slava dragome Bogu!' 

Gospodin Oskar S., 22 Kolovoza 1980

'Moj prvi uspjeh bio je to što sam izliječila jednu bradavicu na stopalu. Nisam više na njega mogla stati pa mi je moja pedikerka preporučila da odem k specijalistici za kožne bolesti. Ona je to mjesto liječila i rekla da bi to moglo potrajati četiri, pet tjedana. U to vrijeme bio je gotov eliksir od švedske grenčice. Namakala sam vatu u njega i mazala bolesno mjesto. Već nakon dva dana mogla sam hodati. Nitko to ne bi vjerovao, tko nije vidio svojim očima...

...Kod dva gospodina se dogodilo slijedeće: jedan od njih je imao veliku tamnocrvenu upaljenu mrlju, a drugi izraslinu na obrazu. Obojica su trebala na operaciju. Obojici sam dala bočicu švedske grenčice i preporučila im da je ispitaju, prije nego odu na operaciju. I gle čuda: niti jedan nije otišao na operaciju! Vrlo brzo su se riješili problema na koži. Moja kći koja marljivo proučava vašu knjigu, nedavno mi je rekla: 'Mama, nema slučajnosti, sve je to Božja Volja!', i ja vjerujem da je tako!'  Gospođa Erika W., 30 Runna 1980

'Moja se kćer riješila bubuljica uz pomoć eliksira švedske grenčice.'   Gospođa Ilse D., 2 Listopada 1980

‘Moj muž je stalno imao problema sa ispucalim petama što je izazivalo bolove. Izliječio ih je kupkama u koje je dodavao eliksir švedske grenčice. Nakon kupke pete je mazao mašću od nevena i sad više nema tegoba.’ Gospođa Gretl W, 11/12/1980

'Sedamdesetogodišnja žena godinama je imala artrozu koljena i bila pod terapijom. Davali su joj injekcije s kortizonom i tablete, no to nije pomagalo. Kad mi se požalila, preporučila sam joj vašu knjigu. Zajedno smo nabrale preslicu i koprive. Taj čaj je zajedno sa švedskom grenčicom pomogao da se riješi svih tegoba. Liječnik ju je pitao što je to učinila, a ona mu nije zatajila istinu. Sada je tu terapiju preporučila jednoj mladoj seljanki. Ona se osjećala nadutom, patila je od zatvora stolice i osjećala pritisak na štitnu žlijezdu. Izliječila se zahvaljujući eliksiru švedske grenčice i svježim koprivama.'  Gospođa Gertrud J.,  15 Prosinca 1980

'Na vlastitom tijelu sam iskusila koliko ljekovito bilje može biti uspješno. Švedskom grenčicom sam izliječila upalu sluznice želuca.'  Gospođa Rosemarie M., 15 Prosinca 1980

'Muškarac iz Marburga nije više imao bolove u ramenu  nakon što ga je jednom natrljao eliksirom švedske grenčice. Ipak smo mu savjetovali da još neko vrijeme maže rame.'   Gospođa St. iz K., 6 Siječnja 1981

'Oblozi od švedske grenčice za nekoliko sati su me oslobodili bolova u gležnjevima koji su bili izazvani istegnućem tetiva.'

Gospođa Martha M. iz M., 15 veljače 1981

'Mojoj kćeri koja radi u ljekarni jedna je mušterija ispričala o čudesnom izlječenju švedskom grenčicom. Liječnik je kod njezine sestre utvrdio anginu pectoris i bio je vrlo iznenađen kad se nakon terapije švedskom grenčicom bolest povukla. Istog tjedna moj muž je čuo jednu sličnu priču, no ovaj put se radilo o oboljenju pluća.'    Gopođa Inge R., 1 Ožujka 1981

'Naša mala Monika je tijekom 1979. godine doživjela brojne epileptične napadaje. Liječničkom kontrolom u Beču je utvrđeno da je došlo do zastoja u razvoju koji se neće primjećivati kad joj bude 14 ili 15 godina. Propisali su joj četiri različite vrste lijekova. Odjednom su napadaji postali strašni. Morala je tri tjedna ostati u bolnici u Beču. Kad smo je za Božić doveli kući, nije mogla reći ni riječi i često je imala napadaje, iako su nam tvrdili da će biti upravo suprotno. Tada smo počeli primjenjivati ljekovito bilje, pravili smo kupke od majčine dušice, gospine trave, i stolisnika, a na potiljak smo joj stavljali obloge od švedske grenčice. Svaki dan je pila čaj od kopriva. Sada joj je, Bogu hvala, bolje. Po danu više nema napadaja, katkad se javljaju noću. Opet može pomalo govoriti, sama hodati, zna imenovati životinje i predmete. Ovo poboljšanje možemo zahvaliti ljekovitom bilju i vašim savjetima. Stoga vam se srdačno zahvaljujemo.'   Gđa. Leopoldine St.,  18 Svibnja 1981

'Svome sinu sam dva puta dala antibiotike, liječnik mu je isisao gnjoj iz uha i prepisao m preparat na bazi penicilina. Slučajno sam imala pripremljen eliksir od švedske grenčice. Svaka dva sata stavljala sam mu u uho komadić vate namočen u švedsku grenčicu. Bila sam uz mog petogodišnjeg sina još jedan dan i noć – vrućica se nije pojavila. Potom smo opet otišli k liječniku na pregled. Gnjoj se više nije stvarao i on je rekao da se stanje popravlja. Priznala sam mu da sam koristila eliksir švedske grenčice. Još sam mu tri dana stavljala u uho vatu namočenu u švedsku grenčicu, tako je nestao i gnjoj is srednjeg uha. Danas se dijete opet veselo igra vani.'    Gospodđa Elke St., 26 svibnja 1981

'Jedna prijateljica iz Njemačke je prije Božića pala niz stube, nagnječila je noge i zadobila podljev krvi. Poslala sam joj švedsku grenčicu koju ona hvali kao čudotvorno sredstvo. Svaka tri sata mazala je podljev eliksirom švedske grenčice. Nakon dva dana pojavili su se jaki bolovi tako da je morala ostati u krevetu. Nakon naredna tri dana osjećala se bolje – stanje se odjednom toliko popravilo da je opet mogla raditi.'   Gospođa Hedwig K., 29 Svibnja 1981

'Imao sam strašne reumatske bolove u nadlaktici i ramenu tako da sam po noći mogao najviše 20 minuta ležati na toj strani. Izmiješao sam švedsku grenčicu s dvije žlice svinjske masti i napravio kremu, nanio sam je na lanenu krpu i preko noći stavljao na oboljelo mjesto na ruci. Bolovi su nestali nakon što sam šest puta stavio obloge.'  Gospodin Ernst L., 16 Srpnja 1981

'Pomogla mi je švedska grenčica. Nakon jedne nesreće liječnik mi je zašio jednu ranu iznad lijeve obrve. Stavljao sam obloge od švedske grenčice i nakon nekoliko dana rana se uopće više nije vidjela. Jedna poznanica me začuđeno pitala: 'Imali ste nesreću? Pa ništa se ne vidi!'   Gospodin Georg W., 3 Kolovoza 1981

'Prodavačica koju poznajemo ima psorijazu. Sve je moguće pokušala, no ništa joj nije pomoglo. Nije više znala što da učini s kosom. Samo je jednom namazala tjeme eliksirom švedske grenčice i izliječila se.'  Gosp. Rudolf Sch., 18 Ožujka 1981

'Švedska grenčica je čudesna. Gotovo su nestale moje tegobe s želucem, crijevima i žuči. Švedska grenčica mi je vratila apetit i jako mi dobro prija.'    Gđa. Hanna Sch., 20 Ožujka 1981

'Moja pomoćnica je odjednom dobila gnjojnu fistulu i obraz joj je bio otečen. Oteklina i gnjojna fistula povukle su se za dva dana jer je stavljala obloge od švedske grenčice. Otac moje pomoćnice je osjetio znatno poboljšanje vida nakon što je stavljao obloge od švedske grenčice da bi ublažio probleme s očima.'       Gospođa Ursula D., 10 Kolovoza 1981

'Iako sam imao pet operacija nikako se nisam mogao riješiti bradavice u obliku trna na stopalu. To mi je uspjelo uz pomoć švedske grenčice. Tijekom posljednjeg godišnjeg odmora mogao sam planinariti i nisam osjećao bolove.'  Ing. Hans-Werner Sch., 10 Rujna 1981

'Jedna mlada žena je izlječila ekcem na licu uz pomoć švedske grenčice. Žena koja je dvije godine u mirovini odjednom je izgubila sina. Srce mu je otkazalo. Taj iznenadni šok izazvao je tjelesne i psihičke tegobe. I ovdje je pomogla švedska grenčica. Usput je s lica nestala i jedna velika bradavica koju je žena mazala eliksirom švedske grenčice.'    Gđa. Gertrude J., 27/9/1981

'Pomogla mi je švedska grenčica, razrijeđena u čaju, kod tegoba sa dvanaestopalačnim crijevom i upalom sluznice želuca. Godinama sam se s tim mučila, nisu mi pomogli ni čajevi, ni tablete, ni oblozi. Tek kad sam počela svako veče uzimati žličicu eliksira švedske grenčice, tegobe su nestale.'

'Imala sam problema sa sivom mrenom. Mazala sam zatvorene oči eliksirom švedske grenčice, a i pila sam ga. Obloge od švedske grenčice stavljala sam na koljeno koje je oboljelo od artroze i bolovi su se znatno smanjili. Znam da čovjek mora računati sa problemima kad ima 88 godina, ali vaši savjeti su mi donijeli veliko olakšanje. Za sve to vam se od srca želim zahvaliti.'   Gospođa Fidellia E., 9 Listopada 1981

'Moja kći je već duže vrijeme imala jaku glavobolju. Tablete koje je liječnik propisao nisu joj pomogle. Preko noći stavljala je obloge švedske grenčice na čelo i oči. Ujutro je iz nosa izašao gusti, žuti iscjedak i glavobolja je nestala. Moja kći se osjećala kao da je ponovno rođena. U sinusima se nakupio gnoj i to je izliječeno švedskom grenčicom.'     Gosp. Georg M., 18/10/1981

'Moja majka, 75 godina, patila je od studenog 1978. godine od strašnih bolova od išijasa i to od desnog kuka do prstiju na stopalima. Prema vašim savjetima iz knjige 'Zdravlje iz Božje ljekarne' počela je praviti obloge od švedske grenčice smekšane na pari koje je stavljala na cijelu nogu. Bolovi su popuštali i nakon tri mjeseca opet je mogla hodati i nije osjećala bolove.' Gospođa Eva. M., 22 Studenog 1981

'Dragocjena švedska grenčica izliječila je moj teški gastritis i tegobe s crijevima, otklonila je iscrpljenost i slabe živce. Sada se osjećam zdravom. Također je uz pomoć obloga od švedske grenčice nestala i velika oteklina na leđima koja je nastala nakon što sam pala niz stube... Neko vrijeme gotovo ništa nisam čula na lijevo uho. U uho sam stavljala komadiće vate natopljene tinkturom švedske grenčice. Sada i na lijevo uho čujem jednako tako dobro kao i na desno.'   Gđa Gertrud M., 24 Studenog 1981

'Prošli tjedan moj muž je povrijedio stopalo. Tako je jako nagnječio dva prsta da je jedan jako otekao. Stavljala sam mu po danu i po noći oblog od švedske grenčice. Danas već hoda bez bolova.... -  Jako sam puno pisala na pisaćem stroju, što je izazvalo upalu tetiva u desnoj ruci. Nisam smjela prestati pisati jer je posao bio hitan i vezan za jedno istraživanje. Opet su pomogli oblozi od švedske grenčice.'    Gospođa Josefa L., 25 Studenog 1981 

'Patim od nesanice. Navečer sam posve budan, a ujutro umoran. Preksinoć sam uzeo jednu žličicu eliksira švedske grenčice koji sam razrijedio u čaju od kamilice. U želucu sam osjetio ugodu, i odmah sam zaspao. Sljedeće večeri to se ponovilo. Jutros me boljela glava. Namazao sam mast na čelo i nakapao eliksir švedske grenčice. Bolovi su ubrzo nestali. Za tri dana doživio sam čudotvorno djelovanje švedske grenčice!'   Učenik Heribert-Christian R., 18 Siječnja 1982

'U našoj obitelji dobro djeluje švedska grenčica. Ubodi insekata kod djece izazivali su uvijek jake upale, a sada prođu kad ih se namaže kapima švedske grenčice. To uspješno pomaže čak i kad ubode krpelj... Moj muž je vrlo nezgodno pao i povrijedio cjevanicu. Prvi dan nije bio tako loše, no sutradan se pojavila velika oteklina. Nestala je za nekoliko sati kad smo stavili obloge od švedske grenčice... Kad sam se prehladila, imala sam vrućicu, boljele su me uši i grlo. Vatu sam namočila švedskom grenčicom i stavila je preko noći u uho, a oko vrata sam stavila oblog od švedske grenčice. Ujutro više nije bilo nikakvih tegoba. Bilo je to poput čuda.'        Gospođa Klarly H., 14 Veljače 1982

'Već godinu dana imam vašu knjigu i oduševljena sam. Dvadeset dana sam mazala jednu bradavicu švedskom grenčicom i ona je nestala.'    Gospođa Lilo E.,  1 Ožujka 1982

'Zbog oštećenja mrežnice prijetila mi je sljepoća. Prema vašim savjetima svaki dan sam na jedan sat stavljala obloge od švedskog bilja na zatvorene oči, i nakon toga je sve bilo u redu.'      Gospođa Gertrude J.-L., 14 Ožujka 1982

'Prije tri tjedna dobila sam veliki podljev krvi na koljenu i upalu zglobne čahure. Dva puta su mi punktirali koljeno – bez uspjeha! Savjetovali su mi operaciju. Nakon toga sam počela stavljati obloge od eliksira švedske grenčice i svaki sam dan uzimala tri puta po deset kapi. Kad sam opet došla liječniku, on je bio vrlo začuđen i rekao je da operacija više nije nužna.' Gospođa Kathe iz Sch.,  28 Lipnja 1982

'Moji prijatelji su s godišnjeg odmora u Austriji donijeli u Belgiju vašu knjigu i švedsko bilje. Dobili smo malu bočicu švedskog bilja. Prije 14 dana moj lakat je bio otečen i upaljen. Toliko me bolio da su mi pri svakom pokretu oči bile pune suza. Odlučio sam da eliksir švedske grenčice sada treba dokazati svoju učinkovitost. Preko noći sam stavio oblog, i doista: lakat je ujutro bio normalan kao da nikada ništa nije ni bilo.'   Gospodin Rene van B.,  28 Lipnja 1982

'Protiv oštećenja jetre tri puta na dan uzimam eliksir švedske grenčice razrijeđen u čaju. Već pet dana spavam ne osjećajući pritisak jetre.'  Gospođa Charlotte R., 21 Srpnja 1982

'Pišem vam iz duboke zahvalnosti prema vama. Moj muž je prije godinu dana dobio sunčanicu, a nakon toga moždani udar. Izliječio se uz pomoć švedske grenčice. Otada moj muž i ja sve savjete za zdravlje tražimo u vašoj knjizi.'   Gđa. Elisabeth Sch., 26 Kolovoza 1982

Vrlo sam vam zahvalna. Preko godinu dana me mučio pojasasti herpes na licu koji se širio prema unutra i izazvao upalu ovojnice mozga. Nisam više bila normalan čovjek. Virus se zavukao u koljeno i u laktove tako da više ništa nisam mogla dignuti. Nisu mi pomagali ni lijekovi, ni injekcije. Dva tjedna sam stavljala obloge od eliksira švedske grenčice na zglobove i bolovi su nestali... -  još jedan vrlo značajan uspjeh: osam godina sam imala bradavice na nozi koje sam zaradila u nekom bazenu. Tinkture i masti nisu pomagale. Intenzivno sam 14 dana svake noći stavljala obloge od švedske grenčice na zglobove i bolovi su nestali.' Gđa. Ingeborg Sch., 23 Prosinca 1982

'Ove jeseni se nisam prehladila, niti sam kašljala ili dobila vrućicu, iako su mnogi u mojoj obitelji bili bolesni. Inače sam često bila prehlađena, i to je znalo potrajati. Vrlo sam sretna zbog toga i mislim da je to zbog toga što redovito pijem eliksir od švedske grenčice.'     Gospođa Renate S., 27 Prosinca 1982

'Osjećam potrebu da vam se zahvalim. Slučajno, ili pak igrom sudbine, u ruke mi je došla vaša predivna knjiga 'Zdravlje iz Božje ljekarne'. Bio sam jako bolestan od kraja 1978. Imao sam teški emfizem pluća. Do 1981 godine bio sm u pet različitih bolnica. Liječilo me oko dvadesetpet liječnika koji su koristili sve moguće lijekove. Čak i kortizone! Često sam imao napadanje gušenja. Dva puta sam bio sasvim na rubu smrti. Mojoj djeci je bilo rečeno: 'Vaš otac više ne diše, nema pulsa, oživljavamo ga.' Nisu mi davali još puno života. Moja je jedina želja bila – umrijeti! Sve to je bilo pravo mučenje. Nisam mogao prehodati dvjesto metara bez pratnje. Nisam se mogao sagnuti, niti ići uz stube. Stalno sam uzimao puno lijekova, primao injekcije, ili pak dobijao kisik. Tri do četiri puta dnevno morao sam se inhalirati. Liječnici su me uvijek uspjevali oživjeti. Pritom su mi nekoliko puta slomili rebra. Takav je bio moj život!

Tada se upetljala sudbina, ili je to pak bio slučaj. Imao sam jedan od uobičajenih napadaja gušenja. Injekcije za slučaj nužde imam uvijek kod sebe. Dao mi ih je jedan bolničar. Jedna žena me potom upitala: 'Želite li ozdraviti?' Odgovorio sam da samo želim umrijeti. Stavili su mi tople obloge od preslice na grudi. Namazali su mi grudi švedskom grenčicom. Te obloge stavljali su mi šest tjedana. Bilo je to vrlo ugodno. Još i danas utrljavam švedsku grenčicu po grudima. Dogodilo se čudo! Od lipnja 1981. godine, otkad sam počeo stavljati obloge, nisam imao niti jedan napadaj gušenja, nisam bio u bolnici, mogu duboko udahnuti, mogu prohodati pet, šest kilometara, ne umaram se, penjem se bez problema na peti kat. Moj liječnik je izjavio: 'Vi ste pravo čudo, odavno ste trebali biti mrtvi.' U pravu je. Četvorica ljudi koja poznam iz bolnice mrtvi su. Nisu koristili švedsku grenčicu. Mome liječniku nisam odao kako sam se izliječio, je se jako trudio da mi pomogne. Zahvaljujem se vama gospođo Treben. Iako sam već star, opet se smijem, osjećam radost u dubini svoga srca, veselim se unucima, imam ih devetoro, divim se prirodi, promatram je, sanjarim, divim se zvijezdama i nebu!'     Gosp. Gerhard B.,  30 Prosinca 1982

'Imam 62 godine i bolujem od Parkinsonove bolesti. Lijekovi koje mi je propisao neurolog izazivaju strašne bolove u želucu. Znam da je ova bolest povezana s degenerativnim promjenama živaca u mozgu, no primjećujem da mogu otkloniti mnoge neugodne popratne pojave uz pomoć švedske grenčice. Moj muž me švedskom grenčicom maže po kralježnici. To pomaže.'   Gđa. Margarete O.,  7 Siječnja 1983

'Od kraja listopada 1981. godine uzimam svaki dan dvije žličice eliksira švedske grenčice i otada se osjećam puno bolje. Prije desetak godina sam oboljela od poliartritisa i otada ne jedem normalnu hranu, nego sam na dijeti. Otkad uzimam ove kapi mogu sve jesti, nemam više bolove, a i probava se poboljšala, iako sam cijeli život morala uzimati sredstva za čišćenje. Sada mi više nisu potrebni lijekovi. Opet se veselim životu i stoga vam se zahvaljujem.'   Gđa. Gertrud R.,  10 Siječnja 1983

'U 30 godina tri puta sam iščašila zglob. Prva dva puta izlječenje je bilo vrlo bolno. Treći put sam odmah stavila obloge od švedske grenčice, tako da sam mogla hodati.'   Gospođa Urlike St,. 10 Ožujka 1983

'Često sam na nogama i stopalima imala ekceme, puno sam se s njima bavila, ali nikad ih nisam posve izliječila. Izlječenje sam postigla uz pomoć masti od nevena i švedske grenčice... Na nozi sam imala veliku ranu. Danima sam je mazala švedskom grenčicom i rana je odlično zacijelila.'   Gđa Margarette W., 14 Ožujka 1983

'Izliječila sam dvije opekline tako što sam preko noći stavljala obloge od švedske grenčice, a danju opekline mazala uljem od gospine trave. Trećeg dana nije mi više bio potreban zavoj. Koža posve dobro izgleda. Takvo što nisam nikad doživjela.'

Gđa. Margaretha P. iz B., 24 Rujna 1983

'Oštećenja kralježnice otklonila sam na sljedeći način: mazala sam kralježnicu eliksirom švedske grenčice, na to sam nanosila ulje od gospine trave. Kad sam stavljala obloge redosljed je bio obrnut.'  Gđa. Rita S., 7 Listopada 1983

'Mučila me glavobolja. Po noći sam stavljala na čelo obloge od švedske grenčice i bolovi su ujutro nestali. Tako sam se riješila i te nevolje.'    Gospođa Hilde St., 15 Studeno 1983

'Prije četiri godine pomogla mi je vaša knjiga o ljekovitom bilju. Od moje jedanaeste godine stalno imam problema s upalama srednjeg uha. Dva puta sam bio na operaciji desnog uha. Tri tjedna nakon operacije ušla mi je voda u uho. Opet se počeo stvarati gnoj. Namočio sam komadić vate švedskom grenčicom, stavio ga u uho i svaka četiri sata mijenjao. Gnoj se više nije stvarao. I drugima sam prenio ovaj savjet. Kasnije sam saznao da su i najjače gnojne upale u ušima prestale za nekoliko dana.'  Gospodin Raimund W., 18 Studenog 1983

'Moja sestra patila je od kroničnog zatvora. Taj problem je rijesila uz pomoć švedske grenčica. Božja ruka je ljekovitom bilju podarila snagu. Ljudi se danas sve više i više okreću prirodi jer kemijski farmakološki preparati ugrožavaju život.'   Gđa. Ursulla H.,  8 Prosinca 1983

'Imala sam gnojnu upalu vilice. Pomogla mi je šv. grenčica i bolovi su nestali. Upalu je izazvao korijen u vilici. On je doduše i dalje tamo, ali miruje i ne gnoji se. Ako primjetim da ću dobiti hunjavicu, stavim preko noći u nos komadić vate namočene u švedsku grenčicu. Ako se to pravovremeno uradi, hunjavica se i ne pojavi. Ako se pak pojavi tegobe se smanje...Godinama mi suze oči. Okulist mi nije mogao pomoći. Morala sam i po noći brisati oči. Bilo je vrlo neugodno jer su suze tekle kao da plačem. Posegnula sam za švedskom grenčicom. Od listopada 1983 mažem očne kapke i područje oko očiju švedskom grenčicom. Na moje veliko zadovoljstvo stanje se popravlja iz dana u dan. Kod kuće oči više ne suze, samo još katkad suze vani. Strašno sam sretna zbog toga... Isprobala sam različite masti protiv gljivičnog oboljenja noktiju na prstima noge. Bez uspjeha. Sada koristim nevenovu mast i švedsku grenčicu. I nokti sve bolje izgledaju! Morala sam uzimati sredstva za čišćenje zbog zatvora. I tu mi je pomogla švedska grenčica.'       Gđa. Anna Sch., 16 Siječnja 1984

Neka moja iskustva sa Švedskom grenčicom

Evo baš dok sam pisao ovaj tekst, i dok postavljamo istovremeno na stranicu 'Akademije' odjeljak o 'Božjoj ljekarni' i Švedskoj grenčici, nazvala me jedna prijateljica da bi naručila još pola litre tog eliksira pošto joj je, kako kaže, nakon prve kure nalaz za HPV virus bio negativan! Njezinim riječima, 'HPV virus je nestao!'

Zatim je rekla kako joj se dok je pila Švedsku grenčicu sasvim povukao apces koji je bio veličine 4 centimetra... koji je sada, nakon što je prestala sa kurom, tj. nakon što je ostala bez eliksira, ponovno počeo rasti...

Taj apces naravno ponovno raste zato što dotična osoba nije prestala unositi otrove u svoje tijelo... no to ne umanjuje ljekovitost i djelotvornost švedske grenčice koja je tijekom kure pomogla bolesnom organizmu da se bolje i brže riješi otrova koje on pokušava izbaciti kroz najveći organ, kožu, pri čemu se ta 'samo-iscjeliteljska' akcija stručno naziva apces...

To bi dakle bilo u skladu sa 43-om točkom 'Starog Rukopisa' koja kaže kako kapi '... liječe čireve'... a također i sa onime što Marija Treben kaže u svom opisu ljekovitosti Švedskog bilja, naime, '... kapi... pročišćuju krv i pospješuju krvotok...'

*

Kad smo već kod 'pročišćavanja krvi' ili, kako to 'Stari Rukopis' kaže u posljednjoj točci, '... osvježavanja krvi', kapi su također pomogle jednom mom prijatelju koji godinama ima jako velikih problema sa alergijom ... na ono što u Dalmaciji zovu crkvina... a stručno se naziva 'bijela mrtva kopriva'...

Nakon što je čuo 'priču' te primio poduku o maloj 'dijeti' koja bi trebala popratiti 'pročišćavanje krvi'... krenuo je na kuru sa grenčicom... koja mu je čini se prilično pomogla :) ... jer je ubrzo došao po još pola litre ... a onda je pred moj odlazak na putovanje kupio cijelu litru!

Šalim se, no kaže kako mu je puno pomogla i pomaže... a prije toga je bio poprilično očajan jer mu nikakvi lijekovi nisu ni najmanje ublažavali probleme!

Ja sam mu savjetovao da grenčicu razblažuje u čaju od koprive.

*

Maloprije mi je prijatelj dok smo večerali ispričao slijedeću priču... dakle, njegova mama je imala puno mačaka... od kojih se jedna bila teško razboljela... dobila je ono što kod njega u kraju (Vukovaru) nazivaju 'mačinjak' (= jedna vrsta sušice)... već nekih 8 dana ništa nije ni jela ni pila ... tako je beživotno ležala i njima se na oči gasila ... tj. postajala sve mršavija i mršavija...

... onda je njemu sinulo kako ima negdje spremljeno grenčicu koju sam mu dao... pa je malo grenčice razmutio u vodi i sa špricom joj na silu ušpricao u usta... ni pola minute nakon toga... mačka se zagrcnula, zakašljala, i, kako on kaže, 'nešto gadno ispljunula'... nakon čega je kao da se ništa prije nije dogodilo, odmah započela jesti...

... nakon toga se vrlo brzo oporavila i sad je u punoj snazi... 'najljepša' od sviju J.

*

Da vidimo dalje... jednom me nazvao prijatelj i dosta uznemiren pitao da li imam nešto za 'refluks'... što je bila bolest za koju nikad prije nisam čuo... no, nakon što mi je on objasnio o čemu se radi (= izbacivanju, tj. po-vraćanju kiseline iz želuca u jednjak... što je bilo popraćeno oteknućem grla uz pojavu nekih izraslina ili oteklina na jednjaku), te dodao kako nikakvi lijekovi nisu ni najmanje pomogli njegovoj majci... a stanje se pogoršava... ja sam mu preporučio Švedsku grenčicu razblaženu u čaju od komorača te obloge nakapane grenčicom koji joj je trebao stavljati na grlo...

Sutra dan me nazvao i rekao kako su svi problemi 'čudom' nestali!

Kasnije, tj. nakon nekoliko tjedana kada smo se vidjeli 'u živo', reče mi kako su nešto nakon toga mami otekle noge, a on je poučen tim ranijim iskustvom napravio obloge i položio ih majci na otekle noge ... nakon čega su se otekline vrlo brzo povukle.

Ovo vezano za otekline bi bilo u skladu sa točkom 31 Starog rukopisa koja kaže kako '... kapi uklanjaju otekline'.

Isti taj prijatelj mi je evo baš nedavno rekao kako je susreo jednu svoju prijateljicu koja je preko njega nekako došla do mene i potražila prirodnu pomoć za psorijazu koju je imala po cijelom tijelu... i čak po licu! Istoj sam osobi prepisao čaj kojeg za tu bolest preporučuje Marija Treben ... te naravno savjetovao da u njega stavlja kapi Švedske grenčice.

No, od tada je evo prošlo više od godinu dana i od nje nisam čuo nikakve novosti. No on mi eto kaže kako ju je sreo i kako joj je cijelo lice kao 'novo', tj. da joj je čaj u kojeg je stavljala grenčicu vidno pomogao!  :)

Mislim da bi to bilo u skladu sa točkom 3 starog rukopisa koja kaže kako će '... osipi svih vrsta nestati ako ih češće navlažimo sa Švedskom grenčicom.'

*

Švedska grenčica je također pomogla jednom mom školskom prijatelju kojem su na jeziku počeli izlaziti mjehurići... nakon kure je nastupilo vidno poboljšanje... doduše bolest se nije skroz povukla... no prestala je napredovati i umanjila se.

To sasvim potvrđuje točku 5 Starog rukopisa koja kaže kako ćemo 'mjerure na jeziku izliječiti ako ih marljivo budemo nakapavali sa eliksirom Švedske grenčice'.

Treba uvijek imati na umu da efektivnost ovakvog lijeka ovisi o tome koliko je organizam bolesnika zatrovan... jer skoro uvijek se radi o vrlo jednostavnom principu, naime, trovanje organizma, zatim se organizam nastoji riješiti otrova, što se u prirodnom svijetu manifestira kao 'bolest', i onda se to 'čišćenje' ili 'izbacivanje otpada' treba olakšati sa pravilnom dijetom i prirodnim preparatima koji pospješuju i potpomažu sam taj proces samo-iscjeljenja.

Pri tome je također važna i disciplina pacijenta, tj. u kojoj mjeri je on doista prestao trovati svoj organizam tijekom kure... naime, ako je pacijent nastavio piti kavu, pušiti cigarete te ispijati žestoka pića... naravno da se od lijeka ne može očekivati da u takvom slučaju donese bilo kakve rezultate...

*

Više sam se puta uvjerio u svojoj praksi kako Švedska grenčica pomaže u slučaju hemeroida. Ona doista, kako kažu točke 2o & 21, '... otvaraju sve hemeroide, te pomažu da oteče suvišna krv i smanjuju peckanje.' Ja u tom slučaju uvijek preporučam i ulje od gospine trave sa kojim se to mjesto treba češće navlažiti...

*

One sigurno i bez ikakve sumnje, u što sam se uvjerio ne samo na primjerima drugih nego i na vlastitom primjeru, vrlo efikasno pomažu prilikom loše probave i zatvora ('Stari rukopis – 9 & 20)...

*

Stari Rukopis, točka 31, kaže kako 'Kapi liječe i rak'... što se te točke tiče, ja osobno nemam iskustva potpunog izliječenja, no jedna moja rođaka, koja je imala tako veliki rak na plućima da su doktori oklijevali izvršiti operaciju... koja je isto tako uzimala sve moguće prirodne preparate koje su joj preporučivali, npr. 'Noni'... no svejedno je povraćala i gubila težinu (posljedica zračenja)... nakon što je počela uzimati Grenčicu... i piti čajeve koje u slučaju raka pluća preporuča Marija Treben, ona je bila jedina na odjelu koja nije gubila težinu... a što je najbolje... rak se počeo smanjivati ...

Nakon toga je operacija mogla biti izvršena ... što je prošlo vrlo uspješno...

No, treba reći, u ovom slučaju pacijent nije uzimao samo Švedsku grenčicu već također i neke druge biljne preparate... tako da se vjerujem zasluga za to poboljšanje ne može samo pripisati Švedskim kapima...

*

Cjenik

0, 25 l Švedske grenčice = 110 kn + poštarina

0, 50 l Švedske grenčice = 200 kn + poštarina

*

Svim penzionerima 25% popusta.

*

Za one koji su ozbiljno bolesni a koji nemaju sredstava (= doista siromašnima) je Švedska grenčica besplatna (= njih ću osobno posjetiti i dostaviti im lijek!).

*

U svezi naplaćivanja lijekova i 'liječničkih' usluga, Gospod kaže:

'Keep your charges low for the poor. Rich can pay considerably more.'

('Siromašnima ne naplaćujte po skupoj cijeni. Bogati mogu platiti znatno više.')

Od Isusa Krista primio J.Lorber 'Veliko Ivanovo Evanđelje – 6/92'

*

(The Lord:)'You shall not accept payment for your unsurpassed skill in the healing of all illness (= ovdje se konkretno radi o iscjeljivanju dodirom, tj. polaganjem ruku) from any poor citizen and even less from a servant... but charge the wealthy, the middlemen and money-changers, merchants and great landowners for your skill that is worth. For he who has and wants to live, can now and again bear a sacrifice for his life.'

('Za svoju nenadmašivu vještinu liječenja svih bolesti ne bi trebao uzimati novac od bilo kojeg siromašnog građanina, a još manje od sluge... ali naplati bogatima, srednjoj klasi i mjenjačima novaca, trgovcima i velikim zemljoposjednicima za svoju vještinu onoliko koliko vrijedi. Jer onaj koji ima i želi živjeti, se može s vremena na vrijeme žrtvovati za svoj život.'

Od Isusa Krista primio J.Lorber 'Veliko Ivanovo Evanđelje – 2/46:9-16'

Kontakt

 

Gospod govori o ljekovitim biljkama

Isus Krist je kroz Jakoba Lorbera na više mjesta ukazao kako svugdje u prirodi rastu biljke koje su od velike koristi za naše zdravlje, tj. kako se uz njihovu pravilnu upotrebu čovjekovo tijelo može osnažiti i izliječiti:

(Gospod:) ‘Ja sam jednom poštenom doktoru ukazao određeni broj različitih, ljekovitih biljaka, koje su bile najbolje za liječenje bolesti, čijom upotrebom je mnoge izliječio.’   

Jakob Lorber ‘Veliko Ivanovo Evanđelje – 1/89:10’

*

'... Planina je također, istovremeno, apoteka za sve narodne mase isto kao i za životinje ove zemlje. Kao što je već rečeno, tamo ćete pronaći najmirišljavije biljke; prema tome podesne ljekovite biljke su dostupne za sve ono od čega bolujete...'  

Jakob Lorber 'Saturn – 3:4

*

'... U višim planinskim predjelima Saturna rastu izvanredne (osobite) ljekovite biljke; njihove eterične aromatske ljekovite snage su toliko ogromne i daleko-sežne da one ne samo da održavaju Saturnjane u najboljem zdravlju, već njihovi ljekoviti učinci dosežu razdaljine od više odtisuću milijuna zemljopisnih milja kroz eter tako da, na primjer neobavezno, crna bazga, drvo i grm običneborovice (kleke) i također onih ljekovitih biljaka sa trnjem primaju vrlo značajnu količinu od njihove eterične ljekovite arome od biljaka sa Saturna...'

Jakob Lorber 'Saturn – 7:7'

*

'... Veliki (Božanski) Duh je postavio na tisuće blagotvornih i ljekovitih biljaka te plodova u tlo za održavanje našeg tjelesnog zdravlja, tako da one rastu da bi nas snažile...'

J.Lorber 'Saturn – 41:11'

*

Tko god bude koristio vrlo dobro poznate ljekovite biljke će zasigurno uvijek osjetiti njihov učinak. Ali ne postoji ni jedna jedina ljekovita biljka koja je u stanju apsorbirati ili asimilirati svu ljekovitu supstancu iz sunčevih svjetlosnih zraka. Svaka biljka apsorbira samo ono što je njoj homogeno i ne može apsorbirati ništa drugo, pošto je njezina struktura takva da iz sunčevih zraka može apsorbirati samo ono što joj je potrebno (ili ’ono što se slaže sa njezinom strukturom’) za život/rast (= isto važi i za minerale).

Ako bi liječnik bio u stanju ispitati bolesnu dušu u detalje, te točno ustvrditi koje su životne-sastavnice u njoj postale oslabljene, ili čak koje joj nedostaju, i ako bi ujedno poznavao i malu biljku koja u sebi sadrži te specifične sastavnice, on bi definitivno bio u stanju obnoviti bolesnu dušu ili, što je isto, neku bolesnu osobu, i vratiti joj potpuno zdravlje.’

J.Lorber ’Sunčeva ljekovita energija – 1:34, 35’

*

No, Gospod isto tako upozorava kako ništa neće pomoći čovjeku koji u svome srcu nema prave vjere, bez obzira kojim se on medicinama koristio:

‘Tko god ima čvrstu vjeru, i pun je povjerenja, i ima ljubav prema Meni, uistinu, ako Ja ne bi mogao pomoći takvom ljudskom biću, onda nitko neće moći! Ali, ako u sebi nema vjere, on može također u sebe ubrizgati sve otrove svijeta, apsorbirati, i uzeti sve lijekove u svim apotekama, i poput vola jesti naj-ljekovitije biljke, i sve te stvari mu ne bi koristile više nego što bi jedna kapljica balzama koristila glavi.’

Jakob Lorber, 7 Veljače 1841

***

U svezi naplaćivanja usluga, Gospod kaže:

'Keep your charges low for the poor. Rich can pay considerably more.'

J.Lorber 'Veliko Ivanovo Evanđelje – 6/92'

'You shall not accept payment for your unsurpassed skill in the healing of all illness from any poor citizen and even less from a servant... but charge the wealthy, the middlemen and money-changers, merchants and great landowners for your skill that is worth. For he who has and wants to live, can now and again bear a sacrifice for his life.'

J.Lorber 'Veliko Ivanovo Evanđelje – 2/46:9-16'

<<< nazad